2024.03.29, Péntek
Fényúsztatásra készül Nagykörű
A kép illusztráció - zoldanya.blogspot.com

Fényúsztatásra készül Nagykörű

Nagykörű Virágzástól Befőzésig Rendezvénysorozat facebook oldala

2018.05.17. 12:18

Május 19-én egy-egy mécsest, fogadalmi mécsest gyújtanak meg a résztvevők és leúsztatják a folyón. E szertartásban megjelenik a problémák elengedésének mozzanata is.

Hirdetés

Nepomuki Szent Jánosnak, a gyónási titkok mártírjaként számon tartott szentnek Nagykörűben is állítottak szobrot, és a templomunkban is egy szép festmény ábrázolja a folyók, hidak, hajósok, halászok védőszentjét.

Nepomuki Szent János IV. Vencel cseh király feleségének gyóntató papja volt, aki nem árulta el a gyónási titkot, ezért a király megkínozta és a Károly hídról megkötözve a Moldva folyóba dobta. A teste világos fénysugárban sodródott a vízen, mert Szűz Mária csillagokat dobott a koszorújából. Ez a csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keresse a holttestét. Május 16-án a halálának napján a vízparti emberek gyertyákat, fáklyákat gyújtottak a vízen. Ezt a hagyományt eleveníti fel a „Fényúsztatás a Tiszán” néven megrendezett helyi esemény.


2000-ben a nagy Tiszai árvíz idején 40 napos védekezés után éppen Nepomuki Szent János napján, május 16-án tetőzött a Tisza, azt követően elindult az apadás. Nepomuki Szent János megvédte a falut. A fényúsztatás ennek a napnak is emléket állít.

Az ünnep délelőttjén zenés Körei Piacot (helyi termék vásárt) rendeznekk a Régi Piactéren 8 és 14 óra között reggelivel, bográcsos ebéddel.
Az esti rendezvény "belépőjegye" résztvevőnként 1 mécses (250 Ft).

AktuálisNepomuki Szent JánosNagykörűfényúsztatás