2024.04.26, Péntek

Közel 150 kg-os Ittebei Kiss József szobor készült Szolnokon

Szolnok TV

2018.08.07. 16:52

Elkészült az egykori magyar pilóta Ittebei Kiss József bronz szobra. Pogány Gábor Benő alkotása augusztus 15-én kerül a Helikopter bázis fogadó épülete elé.

Hirdetés

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis névadójának, Ittebei Kiss Józsefnek szobrát mutatja be az alkotó, Pogány Gábor Benő. A magyar légierő egykori pilótája tiszteletére készített szobrot augusztus 15-én avatják fel. A bronz alakot a helikopter bázis fogadó épülete elé helyezik majd, egy már meglévő emlékkő mellé. 

,,Itt a mögöttem látható félalak, a meglévő szikla és az a rajta levő emléktábla mögé kerül és a kettőt összeköti egy olyan angyal figura, ami egy koszorút hoz, amin 3 nyelven van felírva, hogy tisztelgünk a hős pilóta előtt. Fönn maradt ez a történet mikor is lelőtték Ittebeit és a temetési szertartás fölött ellenséges repülők átrepültek és ledobtak egy koszorút, amin 3 nyelven volt ez a felirat.” -mondta Pogány Gábor Benő, szobrászművész 

A 150 kilós szobron körülbelül egy hónapig dolgozott a művész. 

,,A szobor viaszfeszítéses bronzöntési eljárással készült. Ez a legősibb, a bronzkor óta ismert eljárás. Ez a félalak sütői fehér mészkőből készült. Kő lábazaton fog elhelyezkedni. Illetve a meglévő szikla egy természetes valamilyen magyarországi hegyből származó szikla.”-mondta Pogány Gábor Benő, szobrászművész 

Ittebei a csaták során tanúsított magatartása miatt vált ismertté, mert ellenfeleit lehetőség szerint nem lelőtte, hanem leszállásra kényszerítette Emberséges viselkedésével mindkét oldalon kitűnt a sokszor kíméletlenül küzdő ellenfelek sorából, és még ellenfelei is „a levegő lovagjá”-nak nevezték.

AktuálisSzolnokMH 86. Szolnok Helikopter BázisIttebei Kiss József