2024.04.20, Szombat

CSAKPONT nyílt Szolnokon

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.09.05. 13:50

A Kormányhivatal járási hivatalának helyet adó Ady Endre úti felújított épületben található irodában elérhetők azok a szolgáltatások, képzések, tanácsadások, melyek javítják a nők munkaerő-piaci helyzetét.

Hirdetés

Az ország 71 CSAKPONT-jának egyikeként Szolnokon is megnyílt a Szolnok Térségi Család és KarrierPONT. Az iroda megnyitóján részt vett Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető és Fejér Andor a város alpolgármestere is.

A „Nők a családban és a munkahelyen” című projekt célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, valamint a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása helyi megoldásokkal a nők atipikus foglalkoztathatóságának javításán, a munkáltatók és a munkavállalók helyi szintű együttműködésének javításán, a magánélet és a munka összehangolását segítő-támogató szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók és a velük együttműködő közösségek működési feltételeinek javításán keresztül.

A program a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, mint Konzorciumi partnerek részvételével valósult meg. Az irodában kialakított gyermekmegőrzőben szakképzett óvónő foglalkozik a gyermekekkel míg az édesanya tanácsadáson, képzésen vesz részt.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: a kormányzat családokat támogató politikájával azt kívánja elérni, hogy hazánk olyan hellyé váljon, ahol a családokat nemcsak anyagilag támogatják, jogilag védik és gyarapodásukban segítik, de a gyermekvállalás társadalmi szintű elismerése is természetes hozzáállás legyen. A Családbarát ország kiemelt projekt fő célja épp ezért nem más, mint a családbarát szemlélet beemelése a közgondolkodásba. Stratégiai cél, hogy társadalmunkban megerősödjön és általánossá váljon a családbarát értékrend az élet minden színterén: a munkahelyeken, a szolgáltatások igénybevételénél vagy épp a közbeszédben. Az országban létre jövő CSAKPONT-ok is ezt a célt szolgálják.

Dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető arról beszélt, hogy a kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy javuljon ez a helyzet. Biztató, hogy az elmúlt években nőtt a gyermekvállalási kedv, de emellett egyre több édesanya megy vissza dolgozni, vagy találja meg helyét a munkaerőpiacon. Az ország gazdasága is jelentősen erősödött az elmúlt évek alatt, folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak és ezzel párhuzamosan csökkent az álláskeresők száma. A megyében 2018. I. félévében az összes álláskereső 54,8%-a volt nő, míg férfi 45,2%. Az előző év első félévében ugyanez az arány 53,2, illetve 46,8% volt. A nyilvántartott álláskereső nők száma 2018. I. félévében a megyében 7651 fő volt, amely az előző év első félévéhez képest 14,1%-kal, 1261 fővel kevesebb, a szolnoki járásban ugyanezen időszakban 2155 nő volt álláskereső, amely előző évhez képest 7,4%-al, 171 fővel kevesebb. Ez a most átadás előtt lévő család és karrierPont sokat segíthet majd a nőknek, és az édesanyáknak- tette hozzá a hivatalvezető.

A megnyitón Veresné Péter Judit, a CSAKPONT vezetője a szemléletformálás jelentőségét emelte ki.

AktuálisSzolnokmunkahelyteremtésCSAKPONT