2024.04.16, Kedd

Mécsesek gyúltak a forradalom leverésének emlékére

szolnok.hu

2018.11.06. 12:32

Mécsesgyújtással emlékeztek a szolnokiak az '56- os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulójára az Ötvenhatosok Emlékparkjában. A dübörgő lánctalpakat idéző emlékmű mellett gyűltek össze a megemlékezők, hogy leróják tiszteletüket az 56-os hősök előtt. Azok előtt, akik életükkel fizettek szabadságvágyukért.

Hirdetés

1956-ban ezen a napon indult meg a hadüzenet nélküli háború, az a szovjet támadás, melynek célja a sztálinista diktatúra elleni forradalom leverése volt. Begördültek a szovjet tankok és harckocsik, megindult a támadás. Csakúgy, mint hazánk minden nagyobb városában, a fővárosban is háborús helyzet alakult ki és a kora reggeli órákban már a szovjet tankok, harckocsik és lövések robaja hallatszott. Elszánt emberek tízezreinek ellenállása sem volt elég, hogy feltartóztassa az idegen hatalom katonáit, a dübörgő tankok, gépfegyveres katonák sortüzei a szabadságukért harcolók ezreinek életét vették el könyörtelenül. A forradalom elbukott, évtizedek hallgatása után, csak a rendszerváltást követően lehetett ismét szabadon beszélni az eseményekről.

 

A megemlékezésen Máthé György római katolikus plébános, esperes idézte fel az eseményekkel kapcsolatos személyes emlékeit, melyeket még kisgyermekként élt át.

AktuálisSzolnokmegemlékezés1956-os forradalom