2024.04.25, Csütörtök

Szabályozni kellett az Alcsi Holt-Tisza stégeinek építését

kotivizig.hu

2018.11.22. 10:38

Az elmúlt években a szolnoki stégtelepítések sosem látott méreteket öltöttek, évente 50-100 darab stég létesítésére vonatkozó területbérleti kérelem született. Ennek következtében a rendelkezésre álló területek a vízparton jelentős mértékben beszűkültek.

Hirdetés

Mindez már a Holt-Tisza – mint rekreációs terület és mint tartalék ivóvízbázis - vízminőségi állapotát veszélyezteti, az ott élők és bérleménnyel rendelkezők életminőségét rontja, ezért a jelenlegi helyzet kezelése szükséges.

Az üzemeltető KÖTIVIZIG javaslatára az Alcsi Holt-Tisza hasznosítási céljainak összehangolásáért felelős Alcsi Holt-Tisza Alapítvány Kuratóriuma egybehangzó döntése értelmében az Alcsi Holt-Tiszán a közterületről megközelíthető magán jellegű stégek építése korlátozásra kerül. Új, magánhasználatú stég csak közvetlen vízkapcsolattal rendelkező magáningatlan tulajdonosa számára, az ingatlanja vetületében engedélyezhető, ingatlanonként egy stég erejéig. Osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetében több tulajdonos a 10 méteres védőtávolság betarthatósága esetén építhet egynél több stéget.

A még szabadon maradt közterületről megközelíthető vízparti területek már kizárólag közösségi célokat szolgálhatnak, amelyek bárki számára elérhetőnek kell, hogy legyenek.

AktuálisKötivizigstégAlcsi-Holt-Tisza