2024.04.16, Kedd

Ülést tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2018.11.15. 17:26

Kiemelt cél a TOP-os források teljes felhasználása.

Hirdetés

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés tegnapi ülésén a képviselők tájékoztatót hallgattak meg a megye lakosságának egészségi állapotáról, a szükséges tennivalókról, elfogadták a TOP 53,78 milliárdos megyei keretének felhasználását rögzítő "Megyei Integrált Területi (ITP) Program 2014-2020" módosítását, valamint döntöttek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozáshoz.

 

Dr.Beke Gabriella, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője szóbeli tájékoztatójában elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a lakónépesség folyamatosan csökken, ezen belül is a 15 éven aluliak száma, azonban nő a 65 év felettieké. A kiemelt halálok - keringési és daganatos megbetegedések - magasabb az országos átlagnál, bár a tendencia csökkenést mutat.

A megyében a vezető halálokok között elsőként a keringési, másodsorban a daganatos megbetegedések, harmadsorban pedig a légzőrendszeri problémákat említik a szakemberek. A daganatos megbetegedéseknél az elsősorban életmódbeli tényezőkkel összefüggő légcső, hörgő és tüdő daganat áll az első helyen, a vastagbél rosszindulatú elváltozása a második helyen mind a nők mind a férfiak körében.

 

Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy az egészségügyi ellátórendszerbe az elmúlt években komoly fejlesztési források érkeztek megyébe is, amelyek nemcsak az infrastrukturális körülményeket javították, hanem az eszközparkok jelentős fejlesztésén keresztül hatással lehetnek az átlagéletkor jövőbeli emelkedésére.

A megyei közgyűlésen rendszeres napirendi pont a járási hivatalok szakmai tevékenységével kapcsolatos tájékoztatók meghallgatása, ezúttal a Kunszentmártoni Járási Hivatal beszámolóját fogadták el a megyei közgyűlés tagjai.

 

A Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkára, mint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságának vezetője október közepén kezdeményezte a megyei ITP felülvizsgálatát a 7 éves megyei - 53,78 milliárdos - forráskeret felhasználására vonatkozóan. Az Irányító Hatóság útmutatása alapján és az eddig fel nem használt forrásokat is figyelembe véve a közgyűlés elfogadta a módosítások átvezetését, ezzel is hozzájárulva a megyére dedikált keret teljes felhasználásához. 

A megyei támogatott projektek listája elérhető a Megyei Önkormányzat honlapján, a www.jnszm.hu/ Fejlesztés 2014-2020/TOP eredmények menüpontban.

 

A megyei önkormányzat a települési önkormányzatok által már támogatott, felsőoktatásban tanuló megyei diákok részére támogatást nyújt 2019-ben is a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer keretében. A közgyűlés 1.000.000 forintot biztosít a programra.

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés