2024.03.29, Péntek
Nem éri meg elrejteni a gépkocsikat
hirado.hu

Nem éri meg elrejteni a gépkocsikat

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2019.01.15. 13:08

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásai alkalmával előfordul, hogy az adósok megpróbálják elrejteni a tartozás fedezeteként lefoglalt járművüket, így hátráltatva a keletkezett adósság behajtását. A NAV ilyenkor tárgykörözést rendelhet el.

Hirdetés

Ha egy adós nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, illetve a felszólításokra sem reagál, végrehajtási eljárás indul vele szemben. Ilyen esetekben az adós birtokában lévő ingatlanok és ingóságok mellett, lehetőség van jármű lefoglalására és értékesítésére is a fennálló tartozás fejében. A NAV ilyenkor felszólítja az adóst, hogy a járművet önként adja át a végrehajtóknak. Ha az adós ennek nem tesz eleget és a végrehajtók által végzett helyszíni felkutatási kísérlet is eredménytelenül zárul, azaz a gépkocsit nem találják meg, akkor a NAV elrendelheti a szóban forgó jármű tárgykörözését.

 

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény alapján a NAV ilyen esetben közvetlenül a Rendőrséghez fordulhat, aki a saját közúti kapacitásán kívül kérheti polgárőr, bűnmegelőzési, illetve vagyonvédelmi célú szervezet együttműködését is. Az általuk üzemeltetett rendszámfelismerő- és azonosító rendszerekben jelzés elhelyezését rendelheti el, ennek eredményeképpen a jármű észlelésekor a NAV értesítést kap.

 

A NAV a gépjármű tárgykörözését végzésben rendeli el és erről a Rendőrséget is értesíti. Amennyiben a keresett jármű fennakad például egy rendőrségi ellenőrzésen, úgy az ellenőrző rendőr szabálysértési eljárást kezdeményezhet, valamint a rendszámot leveszi és útvonalengedéllyel a járművet visszaküldi a tulajdonos címére. Erről a NAV-ot is értesítik, így végrehajtók már jó eséllyel megtalálják a járművet, mellyel a rendszámától megfosztva sokkal nehezebb közlekedni, azt továbbszállítani, elrejteni. Ha a körözött járművet a NAV munkatársai elszállítják, a tárgykörözést megszüntetik.

 

A NAV mindent megtesz annak érdekében, hogy végrehajtásra ne kerüljön sor, ezért a tartozást felhalmozó adósokat először felszólítja, hogy fizetési elmaradásukat mielőbb pótolják, akár részletekben megfizetve.

AktuálisNemzeti Adó- és Vámhivatalgépjármű