2024.03.28, Csütörtök
Rendkívül gyorsan elbírálják a Magyar falu program pályázatait

Rendkívül gyorsan elbírálják a Magyar falu program pályázatait

szolnok.hu

2019.01.16. 20:04

A Magyar Falu Program, összefonódva a Modern Városok Program fejlesztéseivel a 2018-2022 közötti kormányzati ciklus egyik fontos stratégiai eleme. Csak az idei évben 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut az 5000 fő alatti településekre, 2200-2400 nyertes projekt révén szinte minden falura juthat majd legalább egy fejlesztés. A részletekről Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelőskormánybiztosés Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztériumállamtitkára tartott sajtótájékoztatót szerdán Szolnokon.

Hirdetés

2887 olyan település van Magyarországon, ahol ötezernél is kevesebben élnek, közülük 101 város, 2786 község. Az 5000 fő alatti települések döntő része az országos átlagnál is komolyabb népességfogyást szenvedett el az utóbbi időszakban. Mintegy 2300 település esetében a népességszámvesztés akár öt-tíz százalékkal is meghaladta az országos átlagot – mondta Gyopáros Alpár.

A falvak fejlesztése a népességmegtartó erő tekintetében szorosan kötődik a Modern Városok Programhoz, hiszen ha megfelelő színvonalúra fejlesztik a megyei jogú városok szolgáltatásait, például egyetemeit, akkor nem biztos, hogy a falvakban élő fiatalok Budapestre, illetve külföldre mennek tanulni, illetve oda költöznek.

Az egyetemekhez hasonlóan fontosak a gyorsforgalmi utak is – emelte ki Cseresnyés Péter, hozzátéve: a kormány vállalta, hogy a Modern Városok Program keretében a 2020-as évek közepéig valamennyi megyei jogú várost bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba, és ahol csak lehetőség nyílik rá, ott a határ mentén fekvő megyei jogú városokon túl a határátkelőket is elérjük a gyorsforgalmi utakkal. Fejlesztések indulnak a mellékútvonalakon és a 4-5 számjegyű utakon is.

Elkötelezett a program a falusi orvosi ellátás és az óvodák fejlesztése mellett, ami erősíteni fogja a helyben maradást. Ezt a célt szolgálja majd a falusi CSOK is, mely a korábbiaknál is jóval kedvezőbb lehetőségeket, támogatásokat nyújthat a fiataloknak a falusi ingatlanvásárlásra, ennek részleteit kidolgozták.

Az idei évben 125 milliárd forint jut majd infrastrukturális beruházásokra, illetve kisebb részben valamilyen szolgáltatási területre. Ez igen jelentős összeg, ha arra gondolunk, hogy az éves szinten a költségvetésből 135-150 milliárddal finanszírozott Modern Városok Program a hazai építőipar húzóágazatává vált, és most ez a forrás megduplázódik!

A Magyar Falu Program központi költségvetési forrásból valósul meg, a folyamatot jelentősen gyorsítja, hogy nem kell igazodni az uniós támogatások keretét biztosító, sokszor fölöslegesen túlbürokratizált brüsszeli eljárásrendhez – mondta Gyopáros Alpár.

Ma több mint 3 millió ember él az 5000 fő alatti településeken, azaz az ország lakosságának harmada. A tervek szerint az idei évben 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek, azaz minden érintett településen látszódni fognak a fejlesztések, a program eredményei.

AktuálisSzolnokMagyar falu program