2024.04.20, Szombat
4 milliárdba kerülhet a dohánytermékek nyomon követési rendszerének kialakítása
A kép illusztráció

4 milliárdba kerülhet a dohánytermékek nyomon követési rendszerének kialakítása

mti

2019.02.07. 18:15

Magyarországon forgalomba kerülő dohánytermékek egyedi azonosító kódokkal történő ellátásához a dohánypiaci szereplők - kódkibocsátó, gyártók, nagykereskedő, kiskereskedők - által közösen használt informatikai rendszer beszerzésére és üzemeltetésére van szükség.

Hirdetés

Közbeszerzési eljárást indított a dohánytermékek nyomon követési rendszerének kialakítására az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a beszerzés becsült értéke 4 milliárd forint.


Az Európai Bizottság 2019 májusától - több ütemben - az Európai Unió valamennyi tagállamának előírja a dohánytermékek - cigaretta, fogyasztási dohány, szivar, szivarka - nyomon követési rendszerének alkalmazását, amelynek bevezetésével az EU területén kereskedelmi forgalomban lévő valamennyi dohánytermék értékesítési láncát figyelhetik meg.

A rendszer lényege, hogy minden, az EU területén gyártott és oda behozott gyártmányt egyedi azonosítóval jelölnek meg és biztonsági elemmel látnak el, ennek segítségével láthatóvá válik a termékek mozgása a legális ellátási láncon belül a gyártástól a kiskereskedelmi forgalomba kerülésig.

A rendszer határidőben történő bevezetése érdekében Magyarország az elsők között csatlakozott azokhoz  tagállamokhoz, amelyek közbeszerzés útján kívánják végrehajtani az EU előírásait.

Az uniós irányelv értelmében cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékeknél pedig 2024. május 20-ától kell alkalmazni a dohánytermékek nyomon követésére és biztonsági elemeire vonatkozó uniós szabályozást.

Aktuálisdohány