2024.04.19, Péntek
Restaurálták a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény 47 darab cipőjét

Restaurálták a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény 47 darab cipőjét

martfu.hu

2019.12.18. 13:56

Martfű a katonai és a munkavédelmi cipők mellett a sportcipőkről volt ismert, itt készültek az Adidas sportmodelljei is. A műtárgyak között is ezek a típusok szerepelnek legnagyobb számban.

Hirdetés

A Nemzeti Kulturális Alap 2018 tavaszán pályázatot írt ki műtárgyak, dokumentumok restaurálására. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény a Tisza Cipőgyár által, 1950-1991 között gyártott cipők restaurálására nyert támogatást.

Ezekben az évtizedekben a központi martfűi gyárhoz tartozott a debreceni, kunszentmártoni, mezőtúri, majd a tiszakeszi üzem is, így az ország egyik legnagyobb cipőgyára lett.

A cipők, a gyűjteménybe kerülésük előtti sokéves szakmai felügyelet hiányában károsodtak: a bőr, műbőr repedezve, a ragasztások elválva, a habosított gumitalp néhol töredezett. Ebben az állapotában nem helyezhették el állandó kiállításukban sem műtárgyvédelmi, sem esztétikai szempontok miatt. A Nemzeti Kulturális Alap 400.000 Ft-tal támogatta a cipőgyűjtemény legfontosabb, leginkább károsodott, a szakember által javasolt darabjainak restaurálását.

Hugyecsek Balázs tárgyrestaurátor végezte a cipők restaurálását, preventív megóvásuk érdekében minden darabhoz, egyedi méretre betétet is készített. Munkája jóvoltából a cipők megtekinthetőek a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény „Város születik” című állandó kiállítás negyedik termében, a Tisza Cipő mintabolt árusító polcait idéző installáción.

AktuálisMartfűMartfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény