2024.04.26, Péntek
Életmentő készülék a szolnoki parancsnokságon

Életmentő készülék a szolnoki parancsnokságon

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2019.02.11. 11:59

Manapság egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a nagy forgalmú közintézményekben defibrillátort állítanak készenlétbe arra az esetre, ha valaki szívproblémái miatt rosszul lenne. Az intézmények köre a megyében tovább bővült a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal.

Hirdetés

A kompakt készüléket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség adományozta a katasztrófavédelem megyei igazgatóságának. A defibrillátort február nyolcadikán Matuska Zoltán tű. ezredes, megyei igazgató vette át Tatár Pál nyá. polgári védelmi alezredestől, a szövetség elnökétől. Az eseményen közösen fogalmazták meg a célt, hogy lehetőségeikhez mérten további parancsnokságok számára is beszereznek ilyen életmentő készüléket.

Az egészségügyi szakterület felmérése szerint a hirtelen halálesetek több mint 80 százalékában a szív elektromos tevékenysége rendezetlenné válik, ennek következtében az izomsejtek összehúzódása sem programozottan történik, megszűnik a pumpa funkció, kamraremegés, azaz kamrafibrilláció alakul ki.

A most átadott eszköz a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokságra kerül, használatára pedig mindhárom szolgálati csoport állományát felkészítik. A defibrillátor mindenben megfelel a mai kor követelményeinek, ráadásul beépített hangszórója révén utasításokkal látja el a kezelőjét arra vonatkozóan, hogyan használja a berendezést. Mindezek mellett figyeli a beteg életfunkcióit, és ha az értékek alapján úgy ítéli meg, hogy használata káros hatással lenne az érintett ember szervezetére, akkor nem lép működésbe.

AktuálisdefibrillátorSzolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság