2024.04.19, Péntek
Munkácsy-képpel gazdagodott a Szolnoki Galéria
MTI/Mészáros János

Munkácsy-képpel gazdagodott a Szolnoki Galéria

szolnok.hu

2019.02.20. 11:42

Rendkívül nagy közönségsikert arat Szolnokon a Munkácsy Mihály festményeiből nyílt kiállítás. Alig három hét elteltével köszönthették a tízezredik látogatót a Szolnoki Galéria épületében, s hamarosan a húszezres határt is átlépi a festő műveit megtekintők száma.

Hirdetés

Pákh Imre műgyűjtőnek köszönhetően a különleges kiállítás egy újabb műalkotással bővült, az eddig Magyarországon nem látott festmény Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mutatták be kedden a nagyközönségnek.

Szalay Ferenc polgármester meleg szavakkal méltatta Pákh Imre gesztusát, mellyel lehetővé teszi a nagy nyilvánosság számára, hogy megismerkedjenek a XIX. század legnagyobb magyar festőjével. Már a tizenkét évvel ezelőtti tárlat is látogatói rekordot döntött, és bízunk abban, hogy a mostani kiállítás még ezt is felülmúlja - mondta a város első embere.

Dr. Boros Judit művészettörténész Munkácsy életének és munkásságának egy-egy részletébe avatta be a jelenlévőket, kiemelve, hogy a maga korában Munkácsy szakmailag és anyagilag is a legelismertebb festők közé tartozott, és soha nem tagadta meg magyarságát.

Ezután szó szerint lehullt a lepel, és végre a nagyközönség is megpillanthatta Az énekes (alaktanulmány a Mozart halála c. festményhez, 1885-86) című alkotást, amely még soha nem járt Magyarországon. Pákh Imre mintegy két hónappal ezelőtt vásárolta a művet az Egyesült Államokban, ahol elmondása szerint még több, eddig ismeretlen, magángyűjteményben lévő Munkácsy festmény is lehet.

AktuálisSzolnoki GalériaMunkácsy MihályAz énekes