2024.04.20, Szombat
Energiatudatosságra nevelik az óvodásokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Energiatudatosságra nevelik az óvodásokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2019.04.26. 17:27

Szolnoki és megyei óvodapedagógusok vettek részt a megyei képzésen.

Hirdetés

Négy éve indult el hazánkban az a hiánypótló program, amely óvodapedagógusoknak ad lehetőséget az ország több városában.  Az Ariston és az Energiaklub közös energiatudatossági tréningjén a megyei óvónők olyan korszerű képzést és segédanyagokat kapnak, amelyek használatával az óvodai foglalkozások színesebbek és érdekesebbek lesznek. 

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei óvodák képviselői idén április elején gyűltek össze Szolnokon, hogy bővítsék ismereteiket egy kiscsoportos tréning keretében.   Az óvodapedagógusok nem csupán Szolnokról hanem a teljes megyéből jelentkezhettek a kreditpontos oktatásra. Volt, aki Tiszaföldvárról, Jászboldogházáról, Törökszentmiklósról, Jászberényből jelentkezett, de még Szegedről is eljöttek egészen Szolnokig azért, hogy a képzésen részt vehessenek.  Mostantól ők már a legkorszerűbb, európai szintű ismeretekkel felvértezve okítják az apróságokat a mindennapi energiatudatosságra megye szerte. A játékos foglalkozások keretében a gyerekek megismerhetik azokat a kifejezéseket, amiket később majd rendszeresen hallanak otthon és az óvodában. Ami nekünk felnőtteknek természetes, mint pl: energia, vagy vízmelegítő az egy óvodásnak valószínűleg nehezen körülírható még. Játékosan, színezve, kivágva és mutogatva mégis beépíthető a hétköznapjaikba. 

 

A résztvevő pedagógusok szerint az apróságok nagyon nyitottak és az óvodában hallottakra gyakran otthon is figyelmeztetik a szüleiket. Igy a családok sokszor a legkisebbektől kénytelenek elfogadni az energiatakarékosságra vonatkozó intelmeket.

 

Az óvodapedagógusok a képzés mellé ingyenes segédanyagokat is kaptak, amikkel a rövid foglalkozásokat még élvezetesebbé tehetik. Akik részt vettek az egynapos képzésen azok csatlakozhatnak ahhoz a rajzversenyhez ami már az energiatudatos apróságoknak szól. Témája a víz valamint annak tudatos használata. Minden olyan óvodás pályázhat egy rajzzal, aki már részt vett a játékos foglalkozásokon. Így a csöppségek lelkesedése remélhetőleg nem lanyhul, hiszen a verseny végén értékes ajándékokkall lehetnek gazdagabbak a legjobbak és az óvoda is. Az az óvoda pedig amelyik a legtöbb gyerekrajzot delegálja, egy Lydos Hybrid wifi hőszivattyús vízmelegítőt kap, ami hozzávetőleg 50 %-os energiamegtakarítást hoz majd az intézménynek. Az óvodapedagógusoknak is van lehetőségük benevezni egy pénzdíjad versenyre, ahol a legjobb, 200 000 Ft.-ot visz haza minden évben.

 

A szervezők célja, hogy egy energiatudatos generáció növekedjen fel, így már az óvodákban szeretnék elindítani a szemléletformálást. Abban is bíznak, hogy ezt a korszerű szemléletet a pici gyerekek hazaviszik a családokba ahol nagyobb szerepet kap majd az energiatakarékosság a mindennapokban.

AktuálisEnergiatudatosságJász-Nagykun-Szolnok megye