2024.04.27, Szombat
A szolnoki zsinagóga 120 éves jubileumát ünnepelték

A szolnoki zsinagóga 120 éves jubileumát ünnepelték

szolnok.hu

2019.05.21. 16:48

Szolnok legszebb épületének, a ma galériaként működő egykori zsinagóga átadásának 120. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget vasárnap Szolnokon.

Hirdetés

A szolnoki zsinagóga 1898-ben épült Baumhorn Lipót tervei alapján, aki korának híres zsinagóga építője volt. Az épületet 1899-ben adták át, ekkor kezdte a hívek 48 éves szolgálatát dr. Heves Kornél főrabbi, az akkori Szolnok kiemelkedő személyisége, pap és irodalmár, aki sokat fáradozott a különböző egyházak közötti megbékélésen.

Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta a hitélet fontosságát a város életében. A zsidóság nagyon sokat tett az élet számos területén a megyeszékhely felvirágoztatásáért, orvosok, ügyvédek, kereskedők, iparosok mind-mind Szolnok megbecsült polgáraiként éltek közöttünk. A világégés az addigi békés együttélést felszámolta, a zsidóságot szörnyű tragédia sújtotta, s azon kevesek, akik visszatértek, szomorúan szembesültek az egykor virágzó zsidó közösségi élet eltűnésével. – mondta Szalay Ferenc, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenkori Szolnok tisztelettel őrzi az elhurcoltak emlékét, és rendszeresen támogatja a Szolnoki Zsidó Hitközség rendezvényeit.

 

Dr. Róna Tamás főrabbi beszédében a szeretet megőrzését emelte ki, és utalt arra, hogy amint egykor dr. Heves Kornél főrabbi munkálkodott a különböző egyházak közti megbékélésen és közeledésen, úgy nekünk is mindent meg kell tenni azért, hogy tetteinket a szeretet irányítsa.

 

Ezt követően dr. Szegő Ágnes történész idézte fel előadásában a szolnoki zsidóság és a zsinagóga történetét, majd prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi ünnepi beszéde következett, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a szolnoki zsinagógában nincs idézet a szentírásból, azonban elhelyeztek két kőtáblát, melyek a tízparancsolatból ötöt jelenítenek meg. Vannak olyan épületek, amelyek köveiben is érző emberi szív dobog - mondta a főrabbi - és vannak emberi szívek, melyek a kőhöz hasonlatosak, ám nekünk arra kell törekednünk, hogy szeretettel közeledjünk egymás felé.

 

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar művészeiből alakult vonósnégyes műsora után Szabó Imrefia Béla szobrászművésznek a jubileum alkalmából készült emlékérmeit adták át a hitközségek képviselőinek, a támogatóknak és a partnereknek, majd Szalay Ferenc polgármester adta át ajándékát a város nevében Berman Dávid hitközségi elnöknek tevékenységéért.

AktuálisSzolnoki ZsinagógaSzolnok