2024.03.29, Péntek
Tizenhat táncegyüttes csaknem ötszáz táncosa a jubileumi néptáncfesztiválon Szolnokon
szolnokineptancfesztival.hu

Tizenhat táncegyüttes csaknem ötszáz táncosa a jubileumi néptáncfesztiválon Szolnokon

mti

2019.05.17. 10:14

Huszonötödik alkalommal rendez országos néptáncfesztivált Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Tisza Táncegyüttes, a május 24-től 26-ig tartó rendezvényen 16 táncegyüttes csaknem 500 táncosa mutathatja be koreográfiáját.

Hirdetés

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön Szolnokon, a háromnapos rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az 1964-ben útjára indult rendezvénynek az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a Szigligeti Színház és a Tiszai hajósok tere ad otthont.

A néptáncos seregszemle zsűrijének elnöke Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője lesz. 

"Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk" - idézte Kallós Zoltán egykori néprajzkutató híres mondását az országgyűlési képviselő. A Kárpát-medence kultúrája alapja, megőrzője a magyar emberek identitásának, biztonságának, a szuverenitásnak.     

Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a fesztivál célja, hogy biztosítsa a néptáncegyüttesek, az alkotók számára a művészeti fórumot, valamint ösztönözze az új alkotások létrejöttét. A rendezvény egyszerre kultúraközvetítő és közösségépítő, a program nemcsak a Szolnokra látogatókat, hanem "az egész várost megmozgatja".     

Fejes Nikolett főszervező kiemelte, május 24-én, pénteken A páva tündöklő színei címmel Váradi Levente és Farkas József fotókiállítását nyitják meg a Fölszállott a páva című tehetségkutató televíziós műsor során készített fényképekből. A kiállítást Kovács Mihály, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület tiszteletbeli elnöke nyitja meg, közreműködik Bontovics Letícia és Rusvai Máté, a Fölszállott a páva című műsor középdöntősei.     

A nyitónap estéjén a Viseletes felvonulás után a Parno Graszt együttes ad koncertet a Hild téren. 

Május 25-én, szombaton a Szigligeti Színház kétrészes versenyprogramjában mutatják be a táncegyüttesek a  koreográfiáikat a közönségnek, szakmának, zsűrinek. Este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartandó táncházban a Dűvő zenekar húzza a talpalávalót.     

Május 26-án, vasárnap szabadtéri programok, népművészeti kirakodóvásár, bábelőadás, Maksa Henrietta Menyekező-bemutatója és Szalonna és Bandája koncertje színesíti a fesztivált. A Napsugár Gyermekház foglalkozásokkal várja a gyerekeket.     

A Szigligeti Színházban a díjátadó után gálaműsor zárja a rendezvényt.

AktuálisnéptáncfesztiválSzolnokAba-Novák Agóra Kulturális KözpontTisza Táncegyüttes