2024.04.20, Szombat
25. Jász világtalálkozó Jászkiséren
MTI/Mészáros János

25. Jász világtalálkozó Jászkiséren

mti

2019.06.15. 15:10

A díszünnepségen Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke átadta a Jászságért díjat a jászberényi Bugyi László Guriga fotográfusnak vizuális képalkotó tevékenysége és közösségi szolgálata elismeréseként. Ezután beiktatták az új jászkapitányt, a jászkiséri Nemes Józsefet.

Hirdetés

Az őshazájukból kiszakadó jászok példát mutatnak napjainkban is "megmaradásból" minden európai nemzeti közösségnek - hangoztatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Jászkiséren, a 25. Jász Világtalálkozó második napján.

A házelnök, a háromnapos rendezvény fővédnöke, azt mondta: a nagyvilágban, a Kárpát-medencében, Magyarországon és a Jászságban egymást számon tartó és kereső jászok a világtalálkozón egymásra találhatnak és együttlétükkel megerősíthetik közösségüket.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

AktuálisJász VilágtalálkozóJászkisér