2024.05.03, Péntek
Fajsúlyos témákról döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés

Fajsúlyos témákról döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2019.06.18. 12:12

Jász-Nagykun-Szolnok megye 2018. évi közbiztonsági helyzetéről szóló beszámoló mellett a KÖTIVIZIG aktuális feladatairól szóló tájékoztatót és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program elfogadását tárgyalta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés.

Az ülésen a közbiztonsági napirend tárgyalásakor jelen volt Dr.Pozsgai Zsolt dandártábornok, személyügyi országos rendőr főkapitány-helyettes, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és a kapitányságok vezetői. 
„ A közbiztonsági feladatainkat úgy próbáljuk végezni, hogy mindig ott legyen rendőr, ahol és amikor szükség van rájuk.

Nagykun-Szolnok megyében a regisztrált bűncselekmények száma 2017-hez képest is további 21,7%-kal csökkent. Az emberölések felderítése 100%-os. Sajnálatos, hogy a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma némi emelkedést mutat 2018-ban, ugyanakkor a halálos közúti közlekedési balesetek száma 32-ről 26-ra csökkent 2018-ban – hangzott el a megyei rendőr-főkapitány szóbeli tájékoztatóján. Minden évben mérik a megye lakosainak rendőri munkára irányuló elégedettségét, melyet 2018-ban 4,21-re értékeltek az állampolgárok a maximális 5-ből. 
Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a vízügyi napirend tárgyalásakor szóbeli kiegészítésként elmondta, hogy az idei év vizes szempontból eddig igen változatos volt. Az év első fele vízhiányos időszak volt, május azonban igen csapadékos. Az év eddigi részében víz visszatartásra nem került sor, így a megyében lévő 18 holtágba 20 millió m3 vizet sikerült betárazni. Ez azért is fontos, mert ilyen mértékű friss vízhez régóta nem jutottak a holtágak – mondta el Lovas Attila. 

 

A 2014-2020-as fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) Jász-Nagykun-Szolnok megyei, mintegy 54 milliárd forintos kerete, lassan teljesen lekötésre kerül. A közelmúltban a helyzet áttekintését követően a keret emelésével és belső átcsoportosítással 2,3 milliárd összegben további beruházások valósulhatnak meg. Ehhez kapcsolódóan módosította a „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Integrált Program 2014-2020” dokumentumot ma a megyei közgyűlés. 

Az elmúlt év végén, a félidős áttekintés nyomán a forint-euro árfolyam alakulásából adódó árfolyamnyereség és a megyei forráslekötések áttekintése lehetővé teszik a megyei keret emelését és belső átcsoportosítását. Így 1,2 milliárd forint értekben a szociális alapellátást támogató pályázat kerül újra nyitásra. Emellett az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 400 millió forint, turizmusfejlesztésre pedig 750 millió forint is rendelkezésre áll.

A legnagyobb változás a bölcsődei fejlesztések esetében jelentkezik. Eddig 16 településen 2,9 milliárd forint értékben, mintegy 400 bölcsődei férőhely jött létre, vagy újult meg. A gazdasági és foglalkoztatási folyamatok kedvező változása miatt sorra fogalmazódtak meg a lakossági igények új bölcsődei férőhelyek iránt. Az állami célok is ebbe az irányba változtak. A megyei ITP elsődleges célkitűzésével, a munkahelyteremtés és a munkába állás segítésével összhangban 1,6 milliárd forintot csoportosított át erre a célra a megyei közgyűlés. A fejlesztések a megye minden térségét érintik, ami jól mutatja, hogy a szükségletek kielégítése során a megye teljes területére odafigyelnek a döntéshozók.

A testület zárt ülésen döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat kitüntető címeiről a közgyűlés végén.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés