2019.10.23, Szerda

Hirdetés

Megújult az Országos Meteorológiai Szolgálat villámlokalizációs rendszer
idokep.hu

Megújult az Országos Meteorológiai Szolgálat villámlokalizációs rendszer

Agrárminisztérium

2019.06.27. 13:15

A természeti jelenség pozicionálásának pontossága növekszik, nagyobb területen, tágabb körzetben lesznek megfigyelhetőek valós villámok, illetve a fals detektálások aránya minimálisra csökken.

Hirdetés

Kiemelt gazdasági érdek az agráriumot támogató beavatkozások alapját jelentő megfigyelő hálózat fejlesztése - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat új villámlokalizációs rendszerének átadásán, csütörtökön, Budapesten.

A környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőséges időjárási folyamatok gyakoriságának növekedésével, hazánkban is jelentősen megszaporodtak a heves légköri jelenségek. László Tibor Zoltán szerint ezért kiemelten fontos, hogy megismerjük a villámlás jelenségét, megtanuljuk működését és kezelését.

A most átadott hálózat egy 11 szenzorból álló rendszer, amely két központi egység segítségével alkotja a villámlokalizációs hálózatot. A 11 állomás együttesen határozza meg a lecsapó villámok, és a felhőben keletkező kisülések helyzetét. A villámdetektálás hatékonyságának maximalizálása érdekében a szenzorcsoport kifeszített hálóként fedi le az ország területét. Ezzel nem csak hazánk határain belül, hanem azokon túl is, hozzávetőlegesen 100 kilométer távolságig érzékelhetők a zivatarrendszerek és a bennük kialakult villámok.

A fejlesztésnek köszönhetően a magyarországi villámlokalizálás jelentősen javulhat. László Tibor Zoltán arra emlékeztetett, hogy a beruházás költsége csaknem 100 millió forint volt, melynek keretében tartalék alkatrészek beszerzésére is sor került. A fejlesztés hatása az egész országra kiterjed, hiszen az adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők.

AktuálisOrszágos Meteorológiai Szolgálatvillámlokalizációs rendszer