2024.03.29, Péntek
Tovább bővül idén a nyaralni indulók aránya
nlc.hu

Tovább bővül idén a nyaralni indulók aránya

mti

2019.07.11. 16:44

A tavalyinál 5 százalékkal többen, vagyis a megkérdezettek 64 százaléka megy nyaralni idén, és több pénzt is fognak költeni - derül ki a Budapest Bank felméréséből.

Hirdetés

Egy kutatás szerint nyaralásra átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek. A nyaralók számának bővülése szinte minden demográfiai csoportot érint, de különösen a nők, a harmincas éveikben járók, a falun élők és a 170 ezer forint alatti háztartási jövedelműek körében jelentős. Csökkent egyúttal azok aránya, akik azért nem mennek nyaralni, mert nincs rá pénz, az otthon maradók majdnem fele nem anyagi okokból hagyja ki a nyári utazást. A megkérdezettek az elmúlt 2 évben átlagosan 8 napot szántak, idén viszont 9 napot töltenek nyaralással. 

 

A külföldre utazók aránya 35 százalékról 41 százalékra nőtt egy év alatt. Utóbbiak közül idén először nem valamelyik európai tengerpart a legnépszerűbb úti cél. A belföldi utazók 32 százaléka a Balatont választja.

 

A felmérés kitér a fizetési módokra is. A visszajelzések szerint 84 százalékról 79 százalékra csökkent a készpénzes fizetés. A bankkártyások aránya nem változott, a mobilfizetés részesedése ugyanakkor 2 százalékról 4 százalékra nőtt.

Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékmenedzsment vezetője biztonsági okokra hivatkozva a közleményben azt javasolja, hogy a nyaralók ne vigyenek magukkal több bankkártyát, használják inkább a banki mobilfizetési applikációkat. Ezekben több kártya is digitalizálható, így azokból bármikor választani lehet, és a hozzájuk tartozó beállítások is azonnal elérhetők - tette hozzá. 

A kutatást a Budapest Bank megbízásából az NRC végezte májusban, a 18 és 75 év közötti internetezők körében, ezer fős mintán. Az online kérdőíves felmérést többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel végezték az NRC NetPanel kutatási panelje segítségével. A reprezentatív kutatást hatodik éve készítette el a Budapest Bank.

Aktuálisnyaralás