2024.03.19, Kedd
Magyar vöröskatonák maradványai kerültek elő Kengyel határában
Magyar hadisírgondozás facebook

Magyar vöröskatonák maradványai kerültek elő Kengyel határában

mti

2019.08.17. 15:29

A tömegsírból nyolc ember maradványai kerültek elő, a sírban található felszerelési tárgyak és a rendelkezésre álló levéltári források alapján mindannyian a magyar Vörös Hadsereg állományába tartoztak. A további kutatások során két polgári személy, egy férfi és egy gyerek maradványai is előkerültek.

Hirdetés

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai (a német VDK képviselőjével közösen) július 30-án és augusztus 1-jén feltárást végeztek Kengyel településtől északra, ugyanis egy halastó kialakítása közben a környéken 1919-ben elesett vöröskatonák maradványai kerültek elő.
A magyar Vörös Hadsereg alakulatai 1919. július 20-án Szolnok térségben támadást indítottak a román csapatok ellen, azonban a kezdeti sikerek ellenére július 26-án visszavonultak. A magyar vöröskatonák 1919. augusztus 1. és 3. között jelentős veszteségekkel járó védelmi harcok során igyekeztek feltartóztatni a támadó román erőket. A Vörös Hadsereg alakulatai végül visszavonulásra kényszerültek.

 

AktuálisKengyel