2020.06.04, Csütörtök

Hirdetés

Kulturális örökség napjai - Tárlatvezetések, könyvtári séta Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Kulturális örökség napjai - Tárlatvezetések, könyvtári séta Jász-Nagykun-Szolnok megyében

mti

2019.09.20. 14:31

Szolnokon többek közt tárlatvezetésekkel, előadásokkal, könyvtári sétával, kézműves foglalkozással várják szombaton az érdeklődőket, míg Tiszafüreden fotókiállítás nyílik, Túrkevén pedig a hétvégén ingyen látogatható a múzeum a kulturális örökség napjai alkalmából.

Hirdetés

Szombaton vezetésen mutatják be a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Tabáni Tájház épületeit, utóbbi helyszínen kézműves foglalkozást is tartanak. A múzeumban az érdeklődők meglátogathatják a restaurátorműhelyt, valamint részt vehetnek Kertész Róbert régésznek a szolnoki vár régészeti ásatásának eredményeiről szóló előadásán, tárlatvezetésén.     

A Szolnoki Galériában szintén tárlatvezetéssel tekinthető meg a Tabán (P)anno című kiállítás. A szolnoki Hotel Tisza Étteremben Megyeszékhelyből város - a szolnoki Tisza Szálló megépítésének jelentősége a településfejlődés szempontjából című előadásra és kiállításra várják az érdeklődőket, előadó Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora lesz.     

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában A szó elszáll - az írás megmarad? Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében című időszaki kiállításon a látogatók megismerhetik, hogy a török hódoltság korában, a második világháború idején vagy 1956-ban hogyan pusztultak el a múlt feltárása szempontjából felbecsülhetetlen értékű iratok.  

A szolnoki Talifish Teaház és Klubban többek közt irodalmi felolvasóestre várják az érdeklődőket, ahol szolnoki írók, költők műveit ismertetik, valamint a vállalkozó kedvűek papír ékszert is készíthetnek.     A VCSM ZRT. Szolnok Felszíni Vízműnél üzemlátogatást tartanak, a résztvevők megismerhetik a Tisza folyóra települt felszíni vízmű víztisztítási technológiáját.       

Szintén szombaton a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben az érdeklődőket interaktív könyvtári sétára várják, valamint Bajnai Zsolt tart előadást Szolnok első aranykora (1876-1914) régi képeken és képeslapokon címmel.     

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ megnyitásának 40. évfordulója alkalmából szombaton és vasárnap is megtekinthetők az elmúlt 40 év "művházas" rendezvényeinek plakátjai, az épület megépítésével kapcsolatos dokumentáció.     

Egész hétvégén látogatható a a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című állandó kiállítása a szolnoki Jubileum téren, a VOKE Csomóponti Művelődési Ház mögött.   A vasútállomás épületének emeleti, korábbi Utasellátó éttermében Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói címmel állandó vasúttörténeti kiállítás várja a látogatókat.       

RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba szombaton és vasárnap belépőjegyet váltó látogatók ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt és megismerkedhetnek a múzeum műemléképületeivel is.     

 

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban Juhászné Soltész Nagy Erika fotókiállítása nyílik szombaton A természet legszebb pillanatai címmel.     

 

A túrkevei Finta Múzeumban szombaton és vasárnap is ingyenesen lesz látogatható valamennyi időszaki és állandó kiállítás.

AktuálisKulturális örökség napjaiJász-Nagykun-Szolnok megye