2024.04.19, Péntek
Kérhető az influenza elleni védőoltás
pixabay - illusztráció

Kérhető az influenza elleni védőoltás

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2019.10.30. 13:41

Térítésmentesen elérhető az influenza elleni védőoltás az életkoruk, egészségi állapotuk, vagy a vírus átadása miatt fokozottan veszélyeztetettek számára.

Hirdetés

Ötvenezer adag vakcina biztosított ingyenesen; ezt a jogosultak háziorvosuknál, gyermekorvosuknál, foglalkozás-egészségügyi orvosuknál kérhetik.

Térítésmentesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a három évesnél idősebb krónikus betegek, a hatvan éven felüliek, a várandós nők, és azok, akik a gyermekvállalást influenzaszezonban tervezik, az ápoló vagy gondozó otthonokban, egészségügyi intézményekben hosszan ápolt személyek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

Emellett – szintén ingyenesen – hamarosan kérhető lesz a Vaxigrip Tetra vakcina is. Az oltás a 6-35 hónapos, krónikus betegségben szenvedő gyermekek, az immunhiányosak, valamint az egészségügyi intézményekben tartósan ápoltak, illetve a csecsemő- és gyermekotthonok lakói részére javasolt.

A kockázati csoportokba nem tartozók orvosi vényre vásárolhatják meg a vakcinákat.

Az influenza általában közösségekből, gyakran gyermekközösségekből indul ki. A védőoltások célja a súlyos megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése, ezért fontos, hogy széles körben, minél többen részesüljenek védelemben.

Aktuálisinfluenzavédőoltás