2024.04.20, Szombat
Szolnok is csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához

Szolnok is csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához

szolnok.hu

2019.11.14. 17:18

A Jubileum téren két törökmogyorót és egy ezüsthársat ültettek a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola gyermekeinek részvételével.

Hirdetés

Még az időjárás is a kezdeményezés mellé állt, amikor szerdán délelőtt a Jubileum téren Farkas Sándor miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és Dégi Zoltán, a Nefag Zrt. vezérigazgatója fát ültetett az Országfásítási Program részeként.

 

A program hétfőn indult, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramhoz 86 település, köztük Szolnok is csatlakozik. A kezdeményezés fontosságára Nagy István agrárminiszter mellett a tárca államtitkárai országszerte közös faültetéseken hívják fel a figyelmet november elejétől.

Hazánk erdősültsége jelenleg 21 %-os, ezt szeretné a kormányzat 25-26 %-ra növelni. – mondta el Farkas Sándor. Hozzátette: az agrártárca az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást.

- Komoly erdősítés program zajlik az országban, a közeli Tószegen például 9 hektáron erdősítenek. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő. Aki fát ültet, a jövőben gondolkodik. – emelte ki a parlamenti államtitkár.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok, a gyerekek szemléletformálására, akik akár szüleikre is hatni tudnak – kezdte gondolatait Szalay Ferenc polgármester. Elmondta, hogy Szolnokon 1,5 millió négyzetméter zöldterületet gondoz az önkormányzat, ezek folyamatos ápolása mellett zajlik a város fásítási programja. Az elmúlt években több száz fát ültettek a szakemberek.

- A fásítás csökkenti a porszennyezést, a levegőszennyezést és összhangban van a klímaváltozásra kidolgozott intézkedésekkel. Fontosnak tartom, hogy zöldüljön a város, erre jó példa a közelmúltban újjászületett Móra és Tisza park, jelenleg pedig az egykori tüdőkórház területén zajlik parkosítás az ősfák megőrzése mellett. – mondta Szalay Ferenc.

 

Galéria

AktuálisSzolnokOrszágfásítási Program