2024.03.28, Csütörtök
A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Szolnokon

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Szolnokon

szolnok.hu

2020.01.13. 12:54

A doni áttörés emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésen immár hagyományosan felvonultak a történelmi zászlók és az áldozatok tiszteletére elhangzott a Magyar takarodó. Az áldozatok emléke előtt a megye, a járás és a város vezetői, a fegyveres és civil szervezetek, valamint a pártok képviselői koszorúzással és főhajtással tisztelegtek.

Hirdetés

A hetvenhét esztendővel ezelőtti, több mint százezer magyar katona életét követelő doni katasztrófára emlékeztek hétfőn Szolnokon, a Tiszai hajósok terén. A világháborút követő emlékezetpolitika miatt évtizedekig még csak beszélni sem volt szabad nemzetünk egyik legnagyobb XX. századi tragédiájáról.

1943 első napjaiban a keleti fronton a rosszul felszerelt magyar csapatok nem tudták feltartóztatni a túlerőben lévő szovjeteket, akik január 12-én megtörték a magyar arcvonalat, és néhány hét alatt megsemmisítették a seregeinket. Az ütközetben 120-130 ezer embert veszítettünk. A Don mellől körülbelül 60 ezer magyar katona ért haza a munkaszolgálatosokkal együtt mintegy 250 ezer főt számláló 2. magyar hadseregből. A tragikus eseményt Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának igazgatója idézte fel.

 

AktuálisSzolnokdoni katasztrófamegemlékezés