2024.03.29, Péntek
Gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet a méhnyakszűrés fontosságára

Gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet a méhnyakszűrés fontosságára

szolnok.hu

2020.01.28. 17:30

Az Európai Méhnyakrák Szövetség 2007 óta szervezi meg figyelemfelhívásként az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetét. Az országos figyelemfelhívó akcióhoz Szolnok város is évről-évre csatlakozik.

Hirdetés

Magyarországon évente mintegy 1500 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal és több, mint 400 nőt veszítünk el hazánkban a betegség miatt. Az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számít a 45 éven aluli nők körében Európában és Magyarországon is, pedig védőoltással és szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető, időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható.A program célja, hogy minél szélesebb körben jussanak a lehető legtöbb információhoz – nők és férfiak egyaránt - a méhnyakrákról, a kialakulásában szerepet játszó humán papilloma vírusról (HPV), a prevenciós, valamint kezelési és utókezelési lehetőségekről.

Hétfőn a Szolnoki Iskolavédőnők Egyesülete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézettel együttműködve szervezte a „Gyöngyfűzéssel a Megelőzésért!” elnevezésű programot, melynek keretében az érdeklődők egészségügyi szakemberektől kaptak bővebb tájékoztatást a betegségről, annak megelőzéséről, az önvizsgálat fontosságáról, emellett - a már hagyománnyá vált - közös gyöngyfűzéshez is csatlakozhattak.

Az aktivitás célja, hogy minél több ember fűzzön egy-egy mályva színű karkötőt, melyet a program során azon 7. osztályos lányoknak juttatnak el, akik megkapták a HPV elleni védőoltást. A gyöngyök a méhnyakrákot és a HPV elleni védelmet szimbolizálják.

AktuálisSzolnokméhnyakszűrés