2024.04.19, Péntek
Megválasztották Szolnok alpolgármestereit

Megválasztották Szolnok alpolgármestereit

szolnok.hu

2020.01.31. 12:41

A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett a Mártírok úti egykori főiskolai kollégium épületének hasznosítása, a szabadstrand bővítése és a Rozmaring út forgalmi rendjének módosítása is.

Hirdetés

A közgyűlésen részt vett és szót kért Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki támogatásáról biztosította a testületet és együttműködést javasolt, illetve szorgalmazta a képviselőkkel történő személyes egyeztetéseinek folytatását.

Miután elfogadták a szavazatszámláló bizottság tagjait, megválasztották Szolnok alpolgármestereit. A titkos szavazás eredménye alapján bizalmat kapott Fejér Andor (Fidesz-KDNP), Györfi Mihály (Szolnoki Többség), és Miskolczi László (Szolnoki Többség). Szalay Ferenc polgármester Fejér Andort választotta első számú helyettesének.

Ezt követően tanácsnokok választásáról is döntöttek a testületi tagok. Galló György önkormányzati képviselőt városfejlesztési feladatokat koordináló tanácsnoknak, Füle István önkormányzati képviselőt felsőoktatási és tankerületi kapcsolattartási feladatokat ellátó tanácsnoknak, Ligeti József önkormányzati képviselőt honvédelmi, rendvédelmi és közbiztonsági feladatokat koordináló tanácsnoknak, Szekeres Éva önkormányzati képviselőt pedig társadalmi kapcsolatokat koordináló tanácsnoknak választották a képviselők.

Nem zárták le, a májusi közgyűlésen folytatják a képviselők az éghajlati vészhelyzetről és a Párizsi Megállapodásban lefektetett célok eléréséhez történő hozzájárulásról szóló napirendi pont tárgyalását. Az előterjesztés alapján Szolnok város Közgyűlése megállapítja, hogy környezeti és éghajlati vészhelyzet áll fenn, és kinyilvánítja, hogy a maga hatáskörén belül minden lehetséges lépést meg kíván tenni a veszély elhárítására. A testület felkéri továbbá a polgármestert, hogy terjesszen elő javaslatot a klímasemlegesség elérése, a környezeti szempontból káros támogatások megszüntetése érdekében teendő konkrét lépésekről.

 

Március elsejétől változik a Rozmaring utca forgalmi rendje. Az utca egyirányú lesz a Városmajor út irányából a Bimbó utca kereszteződésig, ezzel egyidőben az Ibolya utca is egyirányú lesz a Bimbó utcától a Városmajor út irányába.

 

Szapáry úti szülőházának falán helyezik el Dr. Elek István, Szolnok korábbi tisztiorvosának emléktábláját. Dr. Elek István életfeladatának tekintette a társadalom és a közösség szolgálatát és az emberek segítését. Az I. és II. világháború idején tisztiorvosként látta el a sebesülteket, de számos cikket publikált, előadásokat tartott és verseket fordított, de a szolnoki művészeti élet felvirágoztatásában is elévülhetetlen érdemei voltak.

 

Városüzemeltetési ügyekben is döntött a testület: az Árkád és a Szapáry úti OTP mögötti parkolót ötös, kiemelt zónává minősítik át, valamint kiveszik a bérlettel igénybe vehető parkolók közül. A kiemelt zónában a jövőben zónás bérlettel nem lehet igénybe venni, csak készpénzzel, vagy mobiltelefonnal vásárolt parkolójeggyel. Az itt élők továbbra is vásárolhatnak lakossági bérletet.

 

Változnak az 1-es díjzóna árai is: az óradíj 340 forintról 380 forintra emelkedik, a bérlet ára ebben a zónában, és a kombinált bérletek esetében is húsz százalékos lesz. A helyi járatú buszközlekedésnél az 5 százalékos emelés várható hatását előbb szakértővel vizsgáltatják meg, mielőtt döntene róla a testület.

 

Nem lesz ingyenes a hulladék átvétele az Újszászi úti hulladéklerakóban, ahol eddig a szolnoki lakosok egyszerre legfeljebb 160 kg hulladékot adhattak le díjtalanul.

 

Tovább bővítik és fejlesztik a szolnoki szabadstrandot, miután elfogadták a képviselők az ezzel kapcsolatos előterjesztést. Eszerint az önkormányzat és a Kötivizig közötti együttműködési megállapodás alapján a Kötivizig 15 évre 21 ezer négyzetméteres területet ad át az önkormányzatnak, míg a fejlesztésekhez egy 100 millió forintos pályázat biztosíthatja a forrást.

 

A Mártírok úti, egykori főikolai kollégim a magyar államtól ingyenesen az önkormányzat tulajodnába kerül, és elkezdik vizsgálni a hasznosítás lehetőségeit akár a meglévő épület átalakításával. Az egyik cél lehet a fiatalok megtartását elősegítő, lakást/lakhatást eredményező intézkedések megtétele.

AktuálisSzolnokSzolnoki Közgyűlés