2024.04.26, Péntek
Fejlesztette természetvédelmi szolgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park
Fotó: hnp.hu - A Közép-Tisza legdinamikusabban változó kanyarulata a Dobai-kanyar

Fejlesztette természetvédelmi szolgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park

mti

2020.03.21. 15:43

Az irodahálózat fejlesztése keretében felújították a Közép-Tisza-Jászság természetvédelmi tájegység szolnoki tájegység-központját, és elkészült a Bihari-sík természetvédelmi tájegység új irodaháza Berettyóújfaluban.

Hirdetés

Fejlesztette természetvédelmi őrszolgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP): a beruházásokhoz 311 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatást nyertek el a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében.

A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével című projekt keretében három területen - őrszolgálati irodahálózat,  őrszolgálati mobilitás, illetve monitorozó és őrszolgálati eszközpark fejlesztése -  finanszíroztak beruházásokat.

A természetvédelmi őrzés, illetve az azt kiegészítő funkciók ellátására alkalmas irodaépületek nagymértékben javítják az őrszolgálat munkáját.

Az őrszolgálati mobilitás javításához járul hozzá az nyolc pick up és hat könnyű tehergépjármű, amely a projekt keretében került a nemzeti park kezelésébe. A beszerzésnek köszönhetően emelkedett a területi jelenlét és az őrzés intenzitása, hatékonysága, biztonságosabbá és tervezhetőbbé vált a természetvédelmi őrzés, így közvetve és közvetetten is javult a vagyon-, és közbiztonság.

A projekt keretében az őrszolgálati feladatellátáshoz szükséges eszközöket - drónokat, kutatóhajókat, optikai berendezéseket - is vásároltak. Ezek hozzájárulnak a terepi megfigyelések és célzott adatgyűjtések hatékonyabbá válásához, az élőhelyek egyre diverzifikáltabb kezeléséhez.

AktuálisHortobágyi Nemzeti ParkKözép-Tisza-Jászság természetvédelmi tájegység