2024.04.20, Szombat

Gazdafórumot tartottak Szolnokon

kormanyhivatal.hu

2020.03.10. 14:01

A magyar gazdák 2020-ban is kiszámítható, stabil támogatáspolitikára számíthatnak – hangzott el a megyei agrárgazdasági kamara által szervezett gazdafórumon. Az eseményen szakmai előadások keretében tájékoztatták a résztvevőket a közösségi agrárpolitika következő ciklusának várható változásairól.

Hirdetés

A jelenlévők közül kilencen az Év Gazdája elismerésben részesültek, a kamara pedig átadta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdákért díjat is, amelyet a kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályvezetője, Holló László vehetett át.

 

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta: a fórumon a megye gazdatársadalmának lehetősége nyílik kitekinteni arra, hogy milyen lehetőségek vannak az agrárium, az élelmiszergazdaság és a fogyasztókkal való közvetlen értékesítés, illetve kapcsolattartás keretében. Hubai Imre hozzátette: a jogszabályváltozások megismerése hozzásegíti a gazdákat a hatékony felkészüléshez és a versenyképesség megteremtéséhez.

 

 

Dr. Berkó Attila a vidék jelentőségét hangsúlyozva megköszönte a gazdáknak és a mögöttük álló családoknak az áldozatos, értékteremtő munkát. A kormánymegbízott kiemelte: jó helyzetben van a megye gazdasága, legyen szó akár növénytermesztésről, állattenyésztésről vagy kertészetről, de jó helyzetben van az agrár-gépgyártás is megyénkben.

A tudásalapú mezőgazdaság megteremtése, illetve a siker közösen érhető el, hiszen a cél is azonos – emelte ki dr. Berkó Attila. A magas szakmai színvonalú munkát végző megyei agrárkamara és a gazdák közös együttműködésének köszönhetően folytatni kell az évekkel ezelőtt megkezdett utat – tette hozzá. Ebből a folyamatból nem maradhat ki a megyei kormányhivatal sem, amelynek szakemberei – az új módszereket, eljárásokat megismerve – minden lehetőséget megteremtenek a közreműködésre, megóvva az ellenőrző és bizonyos esetekben a szankcionáló jogköröket – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

 

 

A Közös Agrárpolitika újabb ciklusába lép, ez új szabályokat és új költségvetési mutatókat eredményez majd az ágazatban – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Dr. Juhász Anikó elmondta: jelenleg zajlik az Európai Unió tagállamai közötti egyeztetés, még nem született döntés sem a szabályok, sem pedig a pénzforrásokat illetően, azonban egyetlen tagországnak sem érdeke a föld-vagy területalapú támogatási rendszer megszüntetése. A cél közös, és abban is egyezség van, hogy mihamarabbi döntést eredményezzenek a tárgyalások – emelte ki.

 

 

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke megköszönte a gazdatársadalom az elmúlt évi eredményeit, majd kilenc gazdát az Év Gazdája díjjal ismertek el.

 

 

Az agrárkamara átadta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdákért díjat is, amelyet a kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályának vezetője vehetett át. Holló László neve és szakmai életútja összeforrt Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdaságával. Elismert szakember, akinek munkája során mindig az ügyfél, a termelő volt a középpontban.

AktuálisgazdafórumSzolnok