2024.04.25, Csütörtök
Önkénteseknek köszönhetően megtisztult a Tiszaliget hullámtere
kotivizig.hu

Önkénteseknek köszönhetően megtisztult a Tiszaliget hullámtere

kotivizig.hu

2020.03.12. 15:46

Nyilvános szemétszedést rendeztek március 7-én helyi civilek 1. Szolnoki PET Tusa címmel, megközelítőleg ötven önkéntes részvételével. A cél a Tiszaliget hullámterének kitakarítása volt, amelynek eredményeként három nagy utánfutónyi szemét gyűlt össze. Ennek fele kommunális hulladék, de a másik fele újrahasznosítható valamilyen formában.

Hirdetés

Az eredetileg 9 és 12 óra között tervezett szemétszedési akció elsődleges célja a 3 héttel azelőtt, a PET Kupa szervezői által meghirdetett “Ártéri monitoring” program keretén belül feltérképezett Szolnok és környékének megtisztítása. A hullámtéri monitoring egyébként folyamtosan zajlik a Tisza mindkét partján; a forrástól a torkolatig, vagyis a folyó teljes hosszán. A hulladék feltérképezés a TrashOut mobil applikáció segítségével valósul meg. Az akció másodlagos célja a helyiek és a környékbeliek figyelmének felhívása a különböző környezetszennyezésekre, elsősorban a szemetelésre.

A PET Tusa esemény elnevezésének ötlete onnan ered, hogy a 3 hete feltérképezett terület minden energiát felemésztő nehéz terepnek számít, ott végigsétálni is kihívás a már rügyező, elburjánzó sűrű növényzetben, a  hulláméri erdőben, nemhogy még szemetet szedni, módszerensen válogatva - külön a fémet, üveget és műanyagot, valamint a háztartásokból származó egyéb hulladékokat. Felismerhető és elkeserítő, hogy a szemét egy részét sajnos a városlakók dobhatták el. Ugyanakkor  megdöbbentő, hogy a szemétdömping egy jelentős része határon túlról, a forrásvidékről, Ukrajnából és Romániából érkezett, melyről főleg a ciril betűk árulkodnak.

Az önkéntesek többsége a város felőli oldalon végezte a hulladék összegyűjtését. A KÖTIVIZIG részéről  Fodorné Mészáros Tünde, Váci Melinda, Fodor József, Katona Péter Gergő és Törőcsik Tamás vett rész az eseményen kiegészülve Lovas Attila igazgatóval. A kollégák további 4 felnőtt és 2 gyermek kíséretében a hullámtéri árvízi levezető sávban, a Tiszaligeti körtöltés vége és a Felső-Szandai réti bevásárlóközpont csapadékvíz levezető csatornája által lehatárolt részt tisztították meg. Az amúgy már dzsungel-szerű terület igazi PET bányának bizonyult, mivel csak innen egy nagy és egy kis utánfutót sikerült kommunális és szelektív hulladékkal megtölteni.

A szelektív hulladékot a KÖTIVIZIG által biztosított gépjárművekkel és utánfutókkal szállítottuk el az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány rákóczifalvai telephelyére, további átválogatás és újrahasznosítás céljából.
A végeredmény képekben és számokban: mintegy 50 önkétes vett részt az akcióban, akik 5 óra megfeszített munkával összesen 70 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze, ennek a fele kommunális hulladék, a másik fele már szelektáltan került a zsákokba, zömében taposott PET palackok, fém és üveg.
 

AktuálisKötivizigszemétszedésPET Tusa