2024.04.25, Csütörtök
Május 1-től elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz
diakhitel.hu

Május 1-től elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.04.14. 08:18

Augusztus 15-től több mint duplájára emeli a Kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét

Hirdetés

Jelentős és kedvező változások lépnek életbe a Diákhitel Központnál 2020. május 1-től a Kormány kihirdetett rendelete alapján – tájékoztatott az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Diákhitel Központ az MTI-hez eljutatott közös közleményében. 

 

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forintos összegben lesz elérhető. „Ezek az intézkedések is a járvány miatt kialakult gazdasági válságban bajba kerülő embereket támogatják, méghozzá olyan módon, hogy az a későbbiekben is segítse őket a munkaerőpiacon” – mondta az újításokkal kapcsolatban Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően. 

 

A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350.000 forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét. 

 

Külön döntést hozott a Kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000  forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.

 

Aktuálisdiákhitel