2024.04.19, Péntek
Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések kezdődnek
A kép illusztráció - pixabay.com

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések kezdődnek

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2020.07.07. 18:26

A nyári főszezon beköszöntével fokozottan vizsgálja a kereskedelmi és szolgáltatási területet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. Fogyasztóvédelmi ellenőrzésre számíthatnak többek között a rendezvényeken árusító büfék és a taxisok is.

Hirdetés

Nyáron Jász-Nagykun-Szolnok megyében is egyre több szabadtéri programot rendeznek. A megnövekedett idegenforgalom miatt az emberek többet vásárolnak, azonban a kellemetlenségek elkerülése végett nem árt körültekintőnek lenni fizetéskor.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre elsősorban a sok vendéget vonzó, nagy forgalmú vendéglátóhelyeken, különféle rendezvényeken, vásárokon és fesztiválokon lehet számítani. A vizsgálatok a tisztességtelen árusítás kiszűrésére, valamint a vásárlók tájékoztatásra, különösen az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabályok betartására irányulnak.

Nyári jellegzetesség, hogy különféle akciókkal próbálják népszerűsíteni a különböző szolgáltatásokat, termékeket. Érdemes figyelni, hogy a meghirdetett akció valós legyen. Tisztességtelen az a kereskedelmi gyakorlat, amikor az akciót csupán csalogatásként használják, azonban az a fizetéskor nem érvényesül. Érdemes figyelni az áru mérésekor és a fizetéskor is. Gyakori például, hogy a termék súlyába belemérik a csomagolóanyagot, ami jogellenes károkozás. Ilyen esetekben lehet és érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni.

A taxi-szolgáltatás szabályszerűségét is ellenőrzi a fogyasztóvédelmi osztály. Elsődlegesen pályaudvarok, szórakozóhelyek, nagyobb kórházak fontos idegenforgalmi helyek környékén lehet számítani fogyasztóvédelmi ellenőrökre. A hatóság próbautazásokkal vizsgálja, hogy használja-e a sofőr a taxamétert, azt a díjtáblázatnak megfelelően állítja-e be, megfelel-e a műszer által jelzett alapdíj a díjtáblázatnak, fizetéskor ad-e nyugtát, számlát.

Tanácsos ezzel együtt a nyári szezonban figyelmesen vásárolni, szórakozni, utazni, nyaralni. Megfelelő tájékozódás után sok későbbi reklamáció, kellemetlenség előzhető meg.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalfogyasztóvédelem