2021.05.07, Péntek
Hétvégi szemétszüret a Tisza-tónál
FOTÓ: PET Kupa (Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig facebook)

Hétvégi szemétszüret a Tisza-tónál

kotivizig.hu

2020.11.16. 12:15

A Tisztítsuk meg Magyarországot! program keretében vízügyesek és PET kalózok összesen 446 zsák (térfogatban kifejezve 45 köbméter) hulladéktól szabadították meg november 14-én és 15-én a Tisza-tavat.

Hirdetés

A tiszaderzsi kikötőben szombat reggel találkozott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 11 dolgozója és 24 PET kupás aktivista. A lelkes csapatnak Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke és - a PET kalózok részéről - Berberovics Krisztián tartott eligazítást, kitérve a Tisztítsuk meg Magyarországot! program jelentőségére, valamint a vízügy és a PET kalózok több évre visszatekintő gyümölcsöző együttműködésére.

Ezt követően a társaság három részre oszlott, hogy kishajókkal, motorcsónakokkal közlekedve Tiszaderzs, Tiszanána és Dinnyéshát környékén - a 414-409 fkm között - más-más területet tisztítson meg. Miután a szervezők az érintett polgármesterekkel is egyeztettek, az akciót önkormányzatok is támogatták, a derzsi egy csónakot és vezetőt, a nánai pedig kikötői rakodó munkásokkal segítette a munkát.
A barátságtalan novemberi időben a szemétszedő „brigád” sajnos megint csak rengeteg szemetet talált a hullámtéren, amelynek jelentős része a határainkon túlról érkezett, erről árulkodtak az idegen nyelvű (többnyire cirill betűs) feliratok. Lehangoló látvány nyújtott, hogy egyik helyen például a tisztának tűnő avar alól, 10 négyzetméteres területről 3 zsák szemét került elő.
Az első napon összesen 243 zsák (mintegy 25 köbméter) szemetet gyűjtöttek az aktivisták, ebből 124 zsák szelektív PET palack és 49 zsák üveg újrahasznosítást követően visszajut a gazdaság vérkeringésébe, míg a 70 zsáknyi kommunális hulladékot a tiszafüredi lerakóba szállítja a KÖTIVIZIG. A 23 résztvevős vasárnapi nap mérlege: 203 zsák (20 köbméter), ebből újrahasznosítható 110 zsák szelektív PET palack és 46 zsák üveg, valamint 47 zsák kommunális hulladék.  
Ezt az eredményt örömmel konstatálták a résztevők, ugyanakkor saját szemükkel tapasztalták azt is, hogy sajnos maradt bőven szemét a szépséges Tisza-tó környezetében.
 

AktuálisTisza-tóKözép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság