2021.07.25, Vasárnap
Megújult orvosi rendelőt adtak át Tiszainokán
A kép illusztráció - pixabay.com

Megújult orvosi rendelőt adtak át Tiszainokán

mti

2021.07.08. 21:30

A beruházás során kicserélték az orvosi rendelő nyílászáróit, korszerűsítették a fűtést, hőszigetelték a külső homlokzatot és akadálymentesítés is történt. A fejlesztésnek köszönhetően javul a gyógyítás színvonala és csökkennek az üzemeltetési költségek.

Hirdetés

 

Gaal Gergely köszöntőjében elmondta, a program alapvető célja az ötezernél kevesebb lakosú településeken élő emberek életminőségének javítása, a kistelepülések népességmegtartó erejének erősítése.
A program elemei kizárólag hazai forrásból valósulnak meg, a magyar gazdaság erejét is mutatja, hogy ezek a források évről évre nőttek.
A programok minden évben követik azok igényeit, akik számára ezeket kiírják - mondta, megjegyezve: ez azt jelenti, hogy a kormányzat közvetlen kapcsolatban van a települések vezetőivel, az érintett civil szervezetek és egyházi közösségek vezetőivel.
E pályázatoknak mindig is része volt az akadálymentesítés, de ebben is szintet tudnak lépni - fűzte hozzá.

Tapolczai Gergely, az Országgyűlés Népjóléti bizottsága fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsági elnöke felajánlotta segítségét és az érintett szervezetektől ajánlásokat kér arra vonatkozóan, hogy a Magyar falu programban kiírt akadálymentesítések részletekbe menően mit tartalmazzanak. Ezzel is segítik, hogy a program elemei a településen élők igényeinek minél inkább megfeleljenek - közölte a miniszteri biztos.

Tapolczai Gergely jelnyelvi tolmács közreműködésével azt közölte, hogy Magyarországon körülbelül egymillió embert érint a fogyatékosság témája, közvetlenül vagy a családon keresztül. Kiemelte, az Országgyűlés által 2015-ben elfogadott országos fogyatékosságügyi program legfontosabb alapelve az egyetemes tervezés. Ebből kiindulva a legfontosabb cél, hogy minél több településen minél több középület, közszolgáltatás akadálymentes legyen, egyenlő esélyű hozzáférést biztosítva mindenkinek.
Kitért arra, hogy 2015-ben jött létre a 4 milliárd forintos infokommunikációs akadálymentesítés projekt. Ezáltal az országos érdekvédelmi szervezetek megvalósították régóta vágyott céljukat: például a siket- és nagyothallók esetében a kontakt videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, a vakok és gyengén látók esetében a "távszem" videós akadálymentesítést.
Tapolczai Gergely az országos léptékű programok mellett ugyanolyan fontosnak tartja a helyi szintű akadálymentesítést. El lehet majd mondani egyszer, hogy "egy teljesen akadálymentesített országban élünk" - tette hozzá.

Boldog István, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a kormány minden elkövet azért, hogy a fogyatékossággal élők ne érezzék magukat hátrányban.
Szólt arról is, hogy Tiszainoka folyamatosan fejlődik, legutóbb például egy játszóteret adtak át a kistelepülésen.
"A magyar falvak élni akarnak, magyar falvak nélkül nincs jövő" - hangsúlyozta. Hozzátette, a Magyar falu program támogatásainak köszönhetően egyre több településen nő a lakosság létszáma. Ez annak is köszönhető, hogy minél több szolgáltatást igyekeznek elvinni a falvakba is. Erre példa a most átadott, megújult orvosi rendelő is, amely jelentős könnyítést jelent a helyieknek.

Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka független polgármestere örömét fejezte ki, hogy megvalósult a fejlesztés. Azt mondta, bízik abban, hogy korszerűsítés folytatódik, hiszen nagy szükség lenne még berendezésekre, orvosi eszközökre is.

A Magyar falu programban több mint 18 millió forint hazai forrásból újult meg az orvosi rendelő a csaknem 400 lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainokán - közölte a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa csütörtökön a létesítmény helyszíni átadásán.

AktuálisTiszainokaorvosi rendelő