2024.06.13, Csütörtök

Átadták a felújított Szajol-Püspökladány vasútvonalat

2015.11.18. 14:49

Elkészült a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal felújítása: Magyarország legnagyobb vasúti fejlesztését csütörtökön adták át a püspökladányi vasútállomáson.

    Az avatóünnepségre Törökszentmiklósról - a néhány percen át óránként 160 kilométeres sebességgel haladó - különvonattal érkező Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a közel 121 milliárd forintos beruházás támogatásával a nemzeti ügyek kormánya kétmillió ember közlekedésének és ezáltal életminőségének javításához járult hozzá.
    A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza 100-as vasútvonal a Tiszántúl, a Sárrét közlekedési tengelye, ütőér a térség számára, amely kihat a gazdaságra, a turizmusra egyaránt - tette hozzá.
    Fazekas Sándor emlékeztetett rá, hogy a példaértékű beruházás tervezése már 1990 környékén elkezdődött, s hosszú évek munkája kellett hozzá, hogy megvalósuljon.
    "A nemzeti ügyek kormánya számára a vidék rendkívül fontos, amit bizonyít most Magyarország legnagyobb vasútfejlesztése" - jegyezte meg a tárcavezető.
    Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a megújult vasúti pályán a decemberi menetrendváltozástól felújított szerelvények közlekednek majd, a vasúttársaság pedig saját forrásból megkezdi a kisújszállási, a karcagi és a püspökladányi állomásépületek felújítását.
    Folytatódik a 100-as vasúti pálya építése is: a következő fejlesztési szakaszban Püspökladány és Debrecen között korszerűsítik a vasútvonalat - mondta a vezérigazgató.
    Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a most elkészült csaknem 70 kilométeres vasúti pályán óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak a vonatok, korszerű biztosítóberendezéseket telepítettek, öt állomáson peronaluljárókat építettek, a vonal mentén közúti alul- és felüljárók készültek. 
    Ismertetése szerint a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszakban 34 kilométer gyorsforgalmi út, 1100 kilométer közút és 540 kilométer vasúti pálya épült, illetve korszerűsödött az országban.
    Ugyanebben az időszakban elkészült továbbá 73 állomás és megállóhely, 40 közúti alul- és felüljáró, 42 gyalogos felüljáró, 60 peron, 173 ezer négyzetméter zajvédő fal és 6100 P+R parkolóhely - sorolta a NIF kommunikációs igazgatója hozzátéve, hogy a munkák 2016-ban folytatódnak: mintegy 130 kilométer hosszú vasútfejlesztés kezdődik meg jövőre.

mti

fotó: www.kormany.hu

Galéria