2024.06.25, Kedd

A turisztikai szakma legnagyobb rendezvénye a budapesti Utazás Kiállítás és Vásár, amelyet idén március 3-6. között rendeznek meg a Hungexpo területén. Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok város egy, a korábbi éveknél jóval hangsúlyosabb megjelenéssel kívánja felhívni a figyelmet az Alföld szíve térsége turisztikai kínálatára. A részletek ismertetése céljából tartott tegnap közös sajtótájékoztatót a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata és az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület. 

Ennek egyik kiemelt eseménye március 4-én 11.00 - 15.00 óra között zajló "Alföld Szíve Ízei" gasztronómiai bemutató, amelynek során a megye kedvelt és ismert ételei mellett helyi kézműves termékeket is meg lehet kóstolni. A nagy színpadon kísérő rendezvényként bemutatkozik a "Természet Operaháza" projekt.

Peszeki Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának munkatársa a tájékoztatón elmondta, hogy a 2016. március 3-6. között zajló 39. Utazás Kiállítás és Vásáron 28 ország mintegy 350 kiállítója vesz részt. Az Észak-Alföldi régió standján 13 társkiállító vesz részt, ahol egy széles körű összefogás eredményeként Jász-Nagykun-Szolnok megye jelentős képviselettel bír. A megye teljes turisztikai kínálatát 2 pulton az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület kínálja a látogatóknak, emellett önálló pulttal jelentkezik a Martfű Termál SPA, a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő és a Jászkerület Nonprofit Kft. A jászberényi állatkert külön kis állatsimogatót üzemeltet a rendezvény ideje alatt, amely mind a négy napon 10-18 óra között tart nyitva.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a megye turisztikai adatai kedvezően alakultak az elmúlt évben. "Ezt szeretnénk tovább erősíteni és ezt a célt szolgálja a március 4-ei Alföld Szíve Ízei c. rendezvény is az Utazás kiállításon. Ekkor elsősorban nem a nagyközönséghez, hanem a turisztikai szakmához és szaksajtóhoz szólunk. Széles körű összefogás jött létre a megyében annak érdekében, hogy a gasztronómia segítségével meg tudjuk szólítani a szakembereken keresztül a potenciális vendégeket és felkeltsük az érdeklődést Jász-Nagykun-Szolnok megye, az Alföld szíve turisztikai kínálata iránt." - tette hozzá Kovács Sándor. S hogy mit kínálunk ezen a napon? Lesz karcagi birkapörkölt, karcagi ferdinánd, mezőtúri disznóság és savanyúság, túri perec és más mezőtúri sós és édes sütemény, szolnoki habos isler, tiszai sült hal, jászsági méz, Szolnoki Gulyás pogácsa, abádszlóki kézműves csokoládé, helyi kézműves sajtok, lekvárok, szörpök és hogy mindez jobban csússzon, kétpói szilvapálinka. 

Fejér Andor, Szolnok város alpolgármestere elmondta, hogy a megyeszékhely az idén nyáron nyíló Reptár Interaktív Repülő Múzeumra építi megjelenését a rendezvényen, önálló standon. Kiemelte, hogy a létrejött széleskörű összefogás egy hosszú folyamat eredménye, mely nagy értékkel bír. Szolnok város megjelenése két fronton történik a négy napos szakmai eseményen. Egyrészt önálló standon a város turisztikai értékeivel és attrakcióival kapcsolatos információ szolgáltás, a másik pedig csatlakozik az "Alföld Szíve Íze" rendezvényhez, melyre a szolnoki habos isler és a gulyás pogácsa mellett halételek is érkeznek. A halételek köré szerveződő rendezvények egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a város programkínálatában -  hangzott el az alpolgármestertől. 

A gasztronómiai ízparádét látványelem is kíséri a kiállítás pénteki napján, amikor is a nagy színapon mutatkozik be a Természet Operaháza rendezvény - mondta el Debreczeni Ildikó,a Tisza-tavi Fesztivál Nonprofit Kft. igazgatója.  A Tisza-tónál idén július 15-16-17-én zajló háromnapos eseményen kerékpározhatnak, csónaktúrázhatnak is a komoly zenét és táncot egy csodás természeti környezetben befogadó résztvevők. A rendezvényt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója mutatja be az Utazás kiállításon március 4-én 12.00 - 12:30 között, fellép még: Lőrincz Judit operaénekesnő. 

forrás: jnszm.hu

Galéria

AktuálisSzolnokJász-Nagykun-Szolnok megyeturisztikaUtazás Kiállítás és VásárJászberény ÁllatkertAlföld Szíve