2024.05.26, Vasárnap

Az elhurcolt diákokra emlékeztek a Verseghy gimnáziumban

2016.01.28. 09:36

Emléktáblát helyezett el az 1944-ben elhurcolt és meggyilkolt tanulók emlékére a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium falán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közép-magyarországi területi csoportja a Civil Alap 2014 támogatásával a holokauszt-emlékév részeként szerdán.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz területi csoportjának elnöke a megemlékezésen elmondta: Berger József, Hevesi György László, Kardos György neve olvasható az emléktáblán.
Az egykori diákok nem élhették meg, hogy tanuljanak, a küzdelmet, az örömet sem, mert elhurcolták őket, és szörnyű halált haltak - tette hozzá.
Hozzátette: a világháborúban elesett hősökkel ellentétben ezekre a gyerekekre eddig nem volt, aki emlékezzen, mert gyilkosaik megölték a diákok családját is, amelyek tagjai mécsest állíthattak volna nekik. Ezt a hiányt az emlékükre állított tábla pótolja némileg - fűzte hozzá, megjegyezve: a gimnázium élen jár a holokauszt magyarországi oktatásában.
Feldmájer Péter emlékeztetett: január 27-e a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. 1945-ben ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui haláltábor, de május 9-éig, a második világháború végéig még százezrek haltak meg a halálmenetekben - közölte. A "halál zsoldosainak" azonban nem sikerült eltörölniük a magyarországi zsidóság emlékét, amely örökké élni fog - zárta szavait.
Szabó István, Szolnok alpolgármestere szólt arról, hogy több mint 5 millió ártatlan embert hurcoltak el a második világháborúban.Szolnokról és környékéről mintegy 5 ezer embert, akik közül 1500-an szolnokiak, tisztes, becsületes polgárok voltak - mondta.
Kitért arra, hogy Szolnokon több mint tíz éve minden év telén, kora tavaszán megemlékeznek az ártatlanul elhurcoltakról. Szólt arról is, hogy a megyeszékhelyen a református és a belvárosi római katolikus templom között helyezkedik el a zsinagóga, szimbolizálva a korábbi békés együttélést.     Pogány Gyula, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy az elhurcolt tanulók örök diákok maradnak, akikre az iskola mindig emlékezni fog.
A beszédeket műsor, az emléktábla leleplezése, majd emlékkövek elhelyezése követte.

forrás: mti

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

Aktuálisemléktáblaholokauszttanulókzsidók