2024.06.21, Péntek

Bányászati koncessziós pályázatok Jászárokszállás és Mezőtúr területre is

2016.06.20. 07:58

Tíz magyarországi területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások.

Tíz magyarországi területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások. A lehetséges befektetők szénhidrogén kutatása, feltárása és kitermelése céljából Bázakerettye, Bucsa, Heves, Jászárokszállás, Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat, geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására pedig Győr területére nyújthatnak be pályázatot.

A pályázati eljárásban részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény által meghatározott szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázati kiírások területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg.

A pályázatokat 2016. szeptember 27-én (Győr, Bázakerettye, Bucsa, Heves és Jászárokszállás területére) és szeptember 28-án (Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat esetében) 10 és 12 óra között lehet személyesen benyújtani.

A pályázatok elbírálása a benyújtást követő 90 napon belül várható. A koncessziós szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre, amit a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthat. A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 évig tart. A koncesszió egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható.

A pályázat nyertese a koncessziós időtartam alatt a koncesszió keretében átengedett kizárólagos állami gazdasági tevékenységet a vonatkozó hatályos jogszabályok és a koncessziós szerződés rendelkezései szerint jogosult végezni.

A pályázati felhívások és a hozzá kapcsolódó további információk elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu), továbbá megtalálhatóak az Európai Unió Hivatalos Lapjának C204, C205, C207 és C210-es lapszámában (http://eur-lex.europa.eu/) és hamarosan két magyarországi országos napilapban is.

forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – Magyar Bányászati és Földtani Hivatal/gekko.ro

Galéria