2024.05.22, Szerda

Cél a fiatalok mielőbbi bekapcsolása a gazdasági életbe

2016.04.08. 08:15

Az Európai Munkáltatói Napok elnevezésű programsorozat keretében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Munkáltatói Fórumot szervezett.

Az Európai Munkáltatói Napok elnevezésű programsorozat keretében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Munkáltatói Fórumot szervezett. A megye kis-és közepes vállalkozásainak megjelent képviselői tájékoztatást hallhattak a munkahelyteremtést támogató megyei munkaerő-piaci programokról, a fiatal munkavállalók elhelyezkedési esélyeit javító támogatási lehetőségekről, a nyilvántartott álláskeresők foglalkoztatása esetén nyújtható bér-és járuléktámogatás módjairól, valamint segítséget kaptak a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre való felkészüléshez is. A résztvevőket Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Szalay Ferenc a megyeszékhely polgármestere köszöntötte.

Hazánk gazdasági fejlődése mindannyiunk közös célja, hiszen a vállalkozások sikeres tevékenysége javítja a foglalkoztatást, ezáltal pedig az ország versenyképességét. Öt évvel ezelőtt az ország gazdasági sérülékenysége igen aggasztó volt, amely azóta sokat javult.

Ebben a mostani pozitív kép kialakulásában jelentős szerepet játszott az új gazdaságpolitika, a vállalkozások eredményt hozó, igen sok szervezeti és személyes erőfeszítéssel járó feladatok teljesítése, melynek következménye lett a foglalkoztatás folyamatos növekedése- mondta Dr. Kállai Mária.

A megyei kormánymegbízott szavait adatokkal is alátámasztotta. Az országban hónapok óta folyamatosan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, a versenyszférában is jelentős a foglalkoztatás, a magánszférában 2015-ben 320 ezerrel dolgoztak többen mint 2010-ben.A munkanélküliségi ráta 6,1 százalékra süllyedt, ami 11 év óta az ország legjobb mutatója. A 2016. februári adatok alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 366,6 ezer álláskereső szerepelt, amely 64,1 ezer fős csökkenést jelent egy év alatt. Így 2015. februárhoz képest az álláskeresők száma 14.9%-kal csökkent.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a foglalkoztatottak száma tavaly 156,6 ezer fő volt. A foglalkoztatási arány a 15-74 éves népességet tekintve 54,5% volt, amely az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 százalékponttal javult. A munkanélküliségi ráta 7,2 százalékot tett ki 2015-ben, ez a mutató alig marad el az országos átlagtól. 2016. február végén a megyében nyilvántartott álláskeresők száma 21. 736 fő volt, az előző év februárjához képest 6,2%-kal csökkent a számuk. A hónap során 1.738 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, ebből 697 közfoglalkoztatásra irányult, 715 pedig piaci, támogatást nem igénylő állásbejelentés volt. Az újonnan bejelentett álláshelyek száma az előző év februárjához képest 10,1%-kal emelkedett.

A megyei kormánymegbízott kiemelte: Az ország biztos jövője szempontjából rendkívül fontos a fiatalok mielőbbi bekapcsolása a gazdasági életbe. Az ez évi februári adatok alapján az országban a 25 év alatti korosztályba tartozó fiatalok közül 11 ezerrel többen dolgoznak, mint tavaly. Ezzel foglalkoztatási arányuk 26,3 %-ra nőtt. A 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását segíti az Ifjúsági Garancia Program, melynek keretében megyénk 2,240 milliárd forinthoz jut, melyből eddig majd 1,5 milliárd forintot használtunk fel.

Megyénkben 3.453, az ebbe a kategóriába eső nyilvántartott álláskereső vár valamilyen támogatásra.

Kovács Sándor, a megyei Közgyűlés elnöke a megye gazdasági fejlődése szempontjából az összefogás fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy az elmúlt években elindult pozitív tendencia tovább folytatódjon, a gazdaság és a közélet szereplőinek hosszú távú együttműködése szükséges- mondta.

Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere kiemelte, az ország ma már gazdaságilag önállóvá vált, hiszen a kormány tegnap visszafizette annak a hitelcsomagnak az utolsó részletét is, amelyet az akkori kormány 2008-ban és 2009-ben az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett. A kormány emellett arra törekszik, hogy a jelenlegei pénzügyi ciklus uniós forrásainak 60%-át a hazai vállalkozások fejlesztésére fordítsa. Mindezek lehetőséget adnak a további erősödésre, melyhez még a megyei vállalkozások ötleteire, kreativitására is szükség van- tette-hozzá a polgármester.

A fórumon a megye kis-és közepes vállalkozásainak megjelent képviselői tájékoztatást hallhattak a munkahelyteremtést támogató megyei munkaerő-piaci programokról, a fiatal munkavállalók elhelyezkedési esélyeit javító támogatási lehetőségekről, a nyilvántartott álláskeresők foglalkoztatása esetén nyújtható bér-és járuléktámogatás módjairól, valamint segítséget kaptak a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre való felkészüléshez is.

 

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

Helyi hírekmunkahelyteremtésfoglalkoztatásEurópai Munkáltatói Napok