2024.05.22, Szerda

Életveszélyes fákat vágnak ki Szolnokon

2016.02.05. 10:41

Február 15-én elkezdődnek a Mária utcában található idős ostorfák gallyazási és fakivágási munkálatai, melyek várhatóan március 4-ig tartanak. A kivágott fák pótlása is megtörténik a közeljövőben.

Tavaly júniusban megtörtént a teljes fasor példányainak egészségi állapotfelmérése és 3D-s műszeres vizsgálata. A felmérés pontos képet adott az egyes fák egészségi állapotáról és azokról a szükséges beavatkozásokról, melyeket a fák védelme érdekében feltétlenül el kell végezni –tájékoztatott Boros Zoltán városi főkertész. Elmondta, hogy sajnos a szakértő a biztonsági tényezők miatt 7 fa esetében a kivágást javasolja. Két fa esetében a korábbi – több évtizedes - visszavágások után olyan hajtásrendszer fejlődött ki, melyek lehasadási kockázata túl nagy, koronaalakítással ezek a lehasadások ésszerűen már nem akadályozhatóak meg, ezért ezek kivágása a környezetének veszélyeztetése miatt szintén indokolt.

A fák telepítése akkor történt, amikor még szinte kizárólag családi házak voltak az utcában. Az ostorfáknak akkoriban még kártevője sem volt, azóta egy polifág károsító, a teknős pajzstetű jelent meg a fák ágrendszerében, nimfa állapotban pedig nagy tömegben a levélzetén, hatalmas károkat okozva, tovább gyengítve a fák kondícióját.

A Mária utcai fasor jelen állapotához az vezetett, hogy az utcában elkezdtek társasházakat építeni, teljesen a járda vonaláig, több esetben konzolosan még a járda fölé 10-15 m-es falakat húztak, így nem volt más megoldás, mint a családi házak esetében jól kialakított vázágak csonkolása. Ezen óriási sebfelületek egy idő után bekorhadtak, majd szinte az egész törzs is korhadásnak indult, a műszeres vizsgálat röntgenképein jól látható, hogy a kivágásra javasolt fák esetén élő farész szinte már alig található, a törzs egy hatalmas, több méteres odúvá változott, amely tele van vízzel, ami a további káros korhadási folyamatoknak ad lehetőséget.

A faápolási feladatok elvégzése feltétlenül szükséges, a munkavégzés a lakosság részéről bizonyos kellemetlenségekkel jár, mint az utca szakaszos lezárása, forgalmi rendjének időszakos megváltoztatása, a munkaterületen a parkolási lehetőség korlátozása illetve munkaidőben káros zajhatások elviselése, de célunk a megmaradó állomány további életfeltételeinek a biztosítása.

Kérik a lakosság türelmét és megértését a munkálatok idejére!

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

Helyi hírekfakivágásveszélyesostorfa