2024.06.16, Vasárnap

Előzzük meg a vadbaleseteket!

2016.05.02. 09:17

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt napokban több vadelütéses baleset is történt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt napokban több vadelütéses baleset is történt. Ezért fontos felhívni a közlekedők figyelmét, hogy lakott területen kívüli utakon vadállatokkal bárhol és bármikor találkozhatnak. Különösen számolni kell vadállatok megjelenésérvel azokon az útszakaszokon, melyeket „Állatok” veszélyt jelző táblával jelöltek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége.

A vadbaleseteket nagyon nehéz, de nem lehetetlen megelőzni, azért az alábbi jó tanácsok megfontolását és alkalmazását javasolják:

Mi a teendő amennyiben állatot látunk a közút mellet?

Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés, még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Amennyiben le tudjuk fékezni a járművet, várják meg, míg az állat átkel az úttesten és számítsanak arra, hogy több is követni fogja.

Korlátozott látási viszonyok mellett, illetve éjszaka fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

A motorkerékpárral közlekedők részére a fentiek betartása különösen indokolt, mivel őket nem védi a jármű karosszériája és az egynyomon haladó jármű sajátosságaiból adódóan hirtelen fékezés vagy irányváltoztatása fokozott balesetveszéllyel jár!

Hasznos eszköze lehet még a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetnek, amit a menetszél hoz működésbe. Az egyszerűbb kivitelű műanyag változatok már olcsón hozzáférhetők, hátrányuk lehet viszont, hogy egy-két autómosás után letörhetnek, vagy a ragasztási felület megkopása miatt az eszköz a járműről menet közben leesik.

forrás: police.hu / arsboni.blog.hu

Galéria

Aktuálisvadbalesetvadállatállatokvadásztársaság