2024.06.25, Kedd

Emelkedő támogatások, megújuló iskola - fontos döntések a júniusi közgyűlésen

2016.07.01. 09:28

Ünnepélyes eseménnyel kezdődött Szolnok város júniusi közgyűlése: az 1956-os forradalom és szabadságharcra közvetlen hatást gyakorló poznani felkelés két nappal ezelőtti 60. évfordulója alkalmából Szalay Ferenc polgármester és Szabó István, illetve Fejér Andor alpolgármesterek kihelyezték a városháza épületére és a Hubay Ferenc Díszteremben a forradalom szimbólumának számító lyukas zászlót.

Ezt követően a MÁV-START Zrt. tevékenységéről Csépke András vezérigazgató és helyettese Schwarz István tartott tájékoztatót.

Nyugdíjba vonulása alkalmából megköszönték a munkáját Juhász Gyulánénak, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezetőjének, aki – amint az Szalay Ferenc polgármester elmondta – tevékenységét mindig a város érdekeit szem előtt tartva, lelkiismeretesen és magas színvonalon látta el. Juhász Gyulánét korábbi helyettese, Fodor György váltja a vezetői poszton.

Módosul a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet. A rendkívüli települési támogatás jövedelemhatára 37 050 forintról 42 750 forintra emelkedik. Az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés jogosultsági körének kibővítésének hatására az egyedi térítési díjtámogatás jogosultsági feltételeit a közgyűlés a tavaly októberi ülésén módosította. Az eltelt idő tapasztalatai alapján tovább szükséges emelni a támogatás jövedelemhatárát, így a jövedelemhatárt havi 57 000 forintról 64 125 forintra módosította testület.

A közalapítványok tevékenységéről szóló beszámolókat követően a „Szolnok Város Ösztöndíja” megalapításával kapcsolatos napirend következett. 2016. július 1-jén kezdi meg a munkáját a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjával létrejövő új intézmény,a Pallasz Athéné Egyetem. Szolnok önkormányzata és a Pallasz Athéné fontosnak tartják a Szolnokon és vonzáskörzetében élő fiatalok megtartását a megyeszékhelyen, felsőfokú tanulmányaik támogatását, ösztönzését.Ennek elősegítésére a város önkormányzata támogatni kívánja a város felsőoktatásában továbbtanuló helyi fiatalokat, a Pallasz Athéné Egyetem együttműködésével, nem anyagi támogatásával, ezért a fenti célok érdekében a közgyűlés támogatjaa „Szolnok Város Ösztöndíja” megalapítását és a Pallasz Athéné Egyetemmel történő együttműködés kidolgozását.

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója, Lászlóné Nagy Ilona szeptember 30-án nyugdíjba vonul. A közgyűlés döntött arról, hogy pályázatot írnak ki a vezetői poszt betöltésére.

Alátvány- csapatsportok támogatásának adókedvezményéből újabb fejlesztést valósul meg a testület döntésének köszönhetően. Szolnok városi sport és egyéb rendezvények alkalmával egyre több alkalommal rendeznek streetball versenyt. Ezen mérkőzések és egyéb rendezvények nézőinek és szurkolóinak minél teljesebb és biztonságosabb kiszolgálásához szükséges egy, a hatósági előírásoknak megfelelő mobil lelátó beszerzése, mely eszköz más helyszínen (pl: Tiszaligeti stadion és Véső úti sporttelep, Zöld Ház) sport és egyéb városi rendezvényeken is használható. A képviselők támogatták, hogy a mobil lelátó megvalósításához szükséges önerőt, hatmillió forintot (30 %)a város önkormányzata biztosítsa.

Elfogadta a testület Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának a SzolnOK. Helyi Akciócsoportban történő képviseletét, illetve az akciócsoport által benyújtandó pályázatban történő részvételt és a szükséges előkészítési lépések megtételét.

A Szegő Gábor Általános Iskola energetikai célú fejlesztése címmel pályázatot nyújt be a város, melynek sikere esetén mintegy 400 millió forintból (ebből 60 millió az önrész) újulhat meg az intézmény.

Áprilisban változott, s némileg ismét módosul a helyi autóbusz menetrend is, a módosítás az Ipari Parkot érinti a megnövekedett utasforgalom miatt, a tervezett változtatásokat elfogadták a képviselők.

Hamarosan új látványelemmel bővülhet az Auchan körforgalom. Egy MI-24-es helikopter felállítását tervezik a csomópontba, várhatóan szeptemberben kerülhet oda a gép.

forrás: szolnok.hu

Galéria