2024.05.27, Hétfő

Érettségi - Sokan választották a novellaelemzést és az érvelést a magyar írásbelin

2016.05.03. 12:47

A szövegalkotási feladatoknál sok diák választotta az érvelést és a novellaelemzést a hétfői magyar érettségin.

A szövegalkotási feladatoknál sok diák választotta az érvelést és a novellaelemzést a hétfői magyar érettségin. A szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban a diákok elégedetten távoztak a termekből, a feladatok nem tűntek túl nezéznek számukra.

A vizsga első részében Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezni. A papiruszok világából című 1942-ben megjelent könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula fennmaradásuk körülményeit vizsgálja. A második, szövegalkotási részben az érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok. Emellett választhatták Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának értelmezését vagy Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez, illetve Illyés Gyula Bartók című alkotásának összehasonlító elemzését.

Ráczné Weisz Mária, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta, a diákok elégedetten távoztak a teremből. A szövegértési feladat nem tűnt túl nehéznek számukra, a tanulók elegendőnek találták az erre a feladatra rendelkezésre álló 60 percet is, viszonylag kevesen voltak, akik korán abbahagyták a munkát. A legtöbb érettségiző a szövegalkotási résznél feladatként - az előző évekhez hasonlóan - az érvelést választotta, hiszen ahhoz nem annyira mélyreható, mint inkább átfogó ismeretek szükségesek. Az igazgatóhelyettes elmondta, az iskolában 106-an írták meg a magyar érettségit középszinten, öten pedig emelt szinten.

forrás: mti

Galéria

Aktuálisérettségivizsgamagyar