2024.05.23, Csütörtök

Fogathajtó verseny Pusztamonostoron

2016.06.07. 10:37

Pusztamonostoron rendezték a hétvégén az országos fogathajtó versenyt.

Népünk lovas kultúrája az egyik legmélyebben gyökerező és legrégebbre visszanyúló hagyományunk. Pusztamonostoron rendezték a hétvégén az országos fogathajtó versenyt, ahol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is jelen volt. Egész nap zajlottak az akadályhajtás fordulói, kísérő rendezvényként pedig lehetett pónikat, állatokat simogatni, népi játékokat kipróbálni, íjászkodni.

A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott a ló és a lovaglás. Ehhez kötődő kultúránk megőrzése közös nemzeti érdekünk, ezért különösen meg kell becsülni azokat az embereket, akik örökségünk megmentéséért fáradoznak, a vidék fejlődését előmozdítják, hagyományainkat megőrzik, és továbbadásukról is gondoskodnak – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: lovas hagyományaink megőrzésében jelentős szerepet kell vállalniuk a hazai ménesgazdaságoknak is. Éppen ezért a kormány mintagazdaságként újjáalapította a nagy hagyományokkal rendelkező Mezőhegyesi Ménesbirtokot, amely magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozássá válik ugyanúgy, mint ahogy volt háromszáz éven keresztül.

A szilvásváradi állami ménesgazdaság is jelentős forrásokban részesül, hogy a magyar lovas kultúra és lovassportok egyik legfontosabb történelmi helyszíne, az európai és nemzetközi lovas élet egyik legfontosabb központja legyen.

Fazekas Sándor a Nemzeti Összetartozás napján különösen fontosnak nevezte a magyar lovas kultúra megbecsülését, hiszen több mint ezer éves hagyományunk ápolása segít abban, hogy határokon átnyúlóan is megőrizzük nemzeti identitásunkat a Kárpát-medencében.

forrás: FM Sajtóiroda

Galéria