2024.05.23, Csütörtök

Fuss együtt a katonákkal az Olimpia évében!

2016.04.07. 12:09

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ lesz az, aki a futást teljesíteni fogja.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a fővárost és valamennyi megyét érintő 2016 km-es váltófutást rendez a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, valamint a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítésére. A rendezvény keretében megemlékezik a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről és mindazokról, akik életüket áldozták a hazáért.

Az eseménnyel kapcsolatban Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Almási László őrnagy, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka sajtótájékoztatót tartott 2016. április 4-én Mezőtúron, a Városházán.

Herczeg Zsolt tájékoztatójában elmondta, hogy nagy örömmel vették a Magyar Honvédség megkeresését. Megtisztelő Mezőtúr városának, hogy ebben a programban részt vehet. 2016. április 25-én kerül sor a mezőtúri rendezvényre, amelyre városunk önkormányzata szeretettel vár minden érdeklődőt. A program az első világháborús emlékműnél kezdődik, koszorúzással tisztelegnek a jelenlévők az elhunyt katonahősök emléke előtt. Ez alkalommal megszólították az iskolákat, civilszervezeteket, sportegyesületeket, hogy amikor Békés megye futója Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, Mezőtúrra ér, a bemelegítést követően közös futásra invitálják őket egy 1,5 km-es szakaszra. Ezzel is jelképezve a közös cél iránti összefogást.

Almási László őrnagy elmondta, a „Toborzó Országfutás 2016” április 13-án Budapestről indul és 27 nap alatt, több mint 200 település érintésével 2016. május 20-án ér célba Budapesten. Az elhunyt katonahősökre, világháborús hősökre több helyszínen is megemlékeznek az országban, valamint a programsorozatban mind e mellett karitatív szerepet is felvállal a Magyar Honvédség. Így gyűjtést szerveznek a katonaárvák javára. Az árvák részére felajánlott legmagasabb összeget adományozó személy részére a Magyar Olimpiai Bizottság a Magyar Olimpiai Csapat által dedikált mezt ajánlott fel.

Nagy megtiszteltetés, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ lesz az, aki a futást teljesíteni fogja. 81 km-t kell teljesíteni a teljes hosszból. Gyomaendrőd felől érkeznek a megyébe, az első állomás Mezőtúr lesz. Itt átveszi Békés megyétől a stafétát Jász-Nagykun-Szolnok megye futója. Április 25-e programja 14 órakor kezdődik koszorúzással, 15 órakor érkezik a futó a város főterére és átadja a stafétabotot a megyének. Polgármester úr a város nevében díszszalagot köt a stafétára, ezzel is megtisztelve a rendezvénysorozatot. Ezután indul a közös futás a Földvári út irányába körülbelül 1,5 km hosszan. A további távot a futó egyedül teszi meg Martfűre, majd másnap reggel indul tovább Rákócziújfalu, Rákóczifalva érintésével Szolnokra.

Mindenképp érdemes lesz kilátogatni a főtérre, hiszen a futás mellett egy körülbelül 2 órás toborzó rendezvény is megtartásra kerül. Ennek keretében a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred haditechnikai eszközeit és kézifegyvereit tekinthetik meg, továbbá várhatóan a HMMWV nevezetű katonai gépjármű is rendelkezésre áll, valamint egy toborzó sátor is kitelepül. Azok, akik szeretnének katonai szolgálatot vállalni minden információt meg fognak kapni ezen a napon. Aki kellően elkötelezett akár már itt regisztrálhatja magát és egy későbbiekben egyeztetett időpontban a toborzó irodában megjelenve jelentkezhet is katonai szolgálatra.  

A rendezvény jelentőségét alátámasztja az a tény, hogy a futás fővédnöke Dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere, védnökei Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Borkai Zsolt a Magyar Olimpia Bizottság elnöke.

A mezőtúri rendezvényen közreműködik a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Szolnokról.

forrás: mezotur.hu/Bodor Márta

Galéria

Helyi hírekkatonatoborzásmezőtúrhonvédségToborzó Országfutás 2016