2024.03.29, Péntek

Új csecsemőotthon épülhet Szolnokon

szolnok.hu

2016.07.30. 13:03

A befogadó otthon két új épülete - egy 8 férőhelyes otthon a 0-3 évesek és egy 16 férőhelyes otthon a 3-18 évesek számára - az intézmény udvarán a szakemberek közelségében kerülne felépítésre, amelynek tervei jelenleg készülnek és a pályázat beadása folyamatban van.  

Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati felhívást jelentetett meg, amely a gyermekotthonok kiváltását, gyermekotthonok korszerűsítését, hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozását szolgálja közel 3 milliárd forintos keretösszegben.

A pályázat egyik célja a befogadó gyermekotthoni férőhelyek fejlesztése a meglévő férőhelyek bázisán és egyidejűleg az intézményekben foglalkoztatott vagy foglalkoztatni kívánt szakemberek felkészítése az új feladatra.

A pályázaton a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is pályázni kíván a fenntartásában lévő gyermekotthonok fejlesztése céljából. A Főigazgatóság fenntartásában működik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat.

Az intézmény működteti a megyei gyermekotthoni és nevelőszülői hálózatot a következő kapacitás adatokkal: 557 férőhely nevelőszülői ellátás,2*16 férőhely speciális gyermekotthon,184 férőhely lakásotthon (16 lakásotthon), 64 férőhely különleges lakásotthon (7 különleges lakásotthon), 12 férőhely utógondozó otthon (2 utógondozó otthon), 8 külső férőhely, 15 férőhely befogadó otthona 3-18 évesek és8 férőhely különleges gyermekotthona 0-3 évesek befogadására.

A 15 férőhelyes befogadó otthon az intézmény székhelyeként működő    irodaépület emeletén található azonban a gyermekvédelmi jogszabályokban meghatározott követelmények szerinti  tárgyi feltételek megteremtése új ingatlan építését teszi szükségessé. A 8 férőhelyes különleges otthon szintén az intézmény székhelyeként működő irodaépületben a földszinten található, ezen épületrész is funkcionálisan alkalmatlan a 0-3 év közötti gyermekek fogadására.

A pályázat célja a gyermekvédelmi központ irodai épületében lévő, ideiglenes hatállyal beutalt gyermekek ellátását szolgáló helyiségek kiváltása két újonnan megépítésre kerülő, funkcionálisan alkalmas, korszerű épületben, megfelelve a jogszabályi előírásoknak és a gyermekek szükségleteinek.

forrás: szolnok.hu