2024.03.29, Péntek

Birtokba vehették a martfűiek új kerékpárútjukat

martfu.hu

2016.09.08. 12:34

A Szolnoki út Kérész utca és Május 1 út közötti szakaszát, valamint a Mandula utat érintő út- és kerékpárút beruházás – a városban folyó egyéb fejlesztésekkel együtt – az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására kiírt 2015-ös pályázat során elnyert, 181 milliós támogatás és önkormányzati önerő felhasználásával valósult meg.

Hirdetés

Belterületi út- és kerékpárút átadó ünnepségre került sor Martfűn a Szolnoki út és a Május 1 út kereszteződésében.

Az útátadó ünnepség kezdeteként a Martfűi József Attila Általános Iskola diákjai énekeltek a biciklizés semmivel nem összehasonlítható érzéséről. Az ünnepség résztvevőit dr. Papp Antal, Martfű Város polgármestere köszöntötte, örömmel adva át számukra a megújult utat. 

– Martfű egyik legfontosabb közlekedési útvonalát most olyan minőségben adhatjuk át, hogy még hosszú évtizedekig jól fog működni – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve, hogy a beruházás nagy része az állami adósságkonszolidációs támogatásból jött létre.

– Ezzel a beruházások sora nem fejeződik be, a napokban elkezdődik a Május 1 út és a Kérész utca felújítása is, illetve jelenleg közbeszerzés alatt van a Szolnoki úti parkolók megépítése és a Szolnoki út ellentétes oldali járdájának a felújítása is.

Állami adósságátvállalásban nem részesült településként, újabb 181 millió forintra is pályázhatott az önkormányzat – adta hírül dr. Papp Antal. – E pályázat keretében megújításra kerülhet a Gesztenye sor, az Ifjúság út mindkét szakasza, illetve a Szolnoki úti járda és kerékpárút felújítás is tovább folytatódhat.

 

Az előző 181 milliós pályázatból még megújul a Művelődési Központ légtechnikai rendszere, és újabb napelemeket telepítenek több önkormányzati intézményre.

További pályázatokat is benyújt az önkormányzat a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében. Pályázati forrás bevonásával újítanák fel a Művelődési Központot, újulnának meg a bölcsőde és az óvodák, az AC raktár, és elkezdődhet az idősek otthonának létrehozása is.

Dr. Papp Antal a pályázatok kimenetelét illetően is bizakodó. – Jó támogatóink vannak, jó az együttműködés térségünk országgyűlési képviselőjével, a kormányhivatallal és a járási hivatallal is. Ez az együttműködés alapja a pályázatok sikerének.

Boldog István, a térség országgyűlési képviselője szerint, az állami támogatásnak köszönhetően, egy más minőségű kerékpárutat kaptak az itt élők és kapnak azok, akik ellátogatnak Martfűre.

– Az egyik oldalon segíteni kellett azoknak a településeknek, amelyek eladósodtak, de a másik oldalról nem lehet nem támogatást nyújtani azoknak a településeknek, amelyek szerencsés adottsága, illetve a vezetés jó gazdálkodása azt eredményezte, hogy nem volt adóssága. Ezért született az a döntés, hogy vannak önkormányzatok, akiknek rendezték az adósságát, és vannak önkormányzatok, mint Martfű, akik külön támogatást kaptak azért, hogy jól gazdálkodtak az elmúlt évtizedekben.

Ez a támogatás, ez a 181 millió forint látható, hogy sokat fog segíteni a martfűi emberek életén, és abban bízom, hogy a következő 181 millió forint ugyanilyen szép beruházásokban hasznosul, és ugyanígy még otthonosabbá teszi Martfűt. Mindenki úgy érezheti majd, hogy itthon van otthon, hiszen ez az a hely, ahol nemcsak él, hanem ahol tényleg jól is érezheti magát.

Ennek a támogatásnak köszönhetően, amit a kormány Martfűnek ítélt meg első körben, Martfűn jobb lett az élet. Boldog István bízik abban, hogy – ahogyan fogalmazott – azzal a sok százmillió forintos további támogatással, ami az európai uniós pályázatokból érkezik majd városunkba, még jobb lesz Martfűn élni.

– Sok jó pályázatot kívánok a településnek! Gratulálok a martfűieknek. A városuk szépen fejlődik, és biztosak lehetnek benne, hogy a következő hónapokban, években további hasonló fejlesztések érkeznek ide, a kormánynak illetve az európai uniós támogatásoknak köszönhetően – hangsúlyozta az útátadó ünnepségen az országgyűlési képviselő.

– Jó Martfűn élni és jó ide hazalátogatni is! – utalt városunkhoz való kötődésére dr. Bozó Andrea, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának vezetője. – Martfű a Szolnoki Járás egyik gyöngyszeme, szépen fejlődő város, aranyos, ügyes gyerekekkel és kedves felnőttekkel. A Polgármesteri Hivatalban működik a járási hivatal okmányirodája, amely szintén az itt élők kényelmét és biztonságát szolgálja – hívta fel a figyelmet a járási hivatal vezetője.

 

Az ünnepi gondolatok elhangzását a nemzetiszín szalag átvágása követte, jelképesen is megnyitva a felújított járdát és kerékpárutat a közlekedők előtt.

Elsőként városunk kis óvodásai mondókáztak a színes kockaköveken, majd pattantak pedálos vagy anélküli járgányaik nyergébe, hogy birtokba vegyék a kerékpárutat. Vidáman köröztek a számunkra kijelölt útszakaszon. Őket Martfű országos hírű triatlonosai követték, szuper bringáikkal, nagy lendülettel. A Damjanich szakközépiskola diákjai is bekapcsolódtak az ünnepi tekerésbe, majd ismét megindult a megszokott forgalom Martfű elsőként felújított kerékpárútszakaszán.