2024.05.26, Vasárnap

Gazdasági fórum Szolnokon

szolnok.hu

2016.09.14. 10:47

A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében két éve indult el az „Exportra fel!” fórumsorozat, amely kedden Szolnokra érkezett.

Az eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat kaphattak exporttevékenységük elindításához, támogatásához.

 

Magyarországon az export GDP-hez mért aránya nagyságrendileg 90-95%-ot tesz ki. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 15-20%-ra tehető a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások aránya. A Magyar Kormány hosszú távú célja ezért, hogy az exportképes vállalkozások száma növekedjen, ezzel pedig hozzájáruljanak a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez.

 

Ezen célok mentén valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, valamint települési önkormányzatok együttműködésével az „Exportra fel!“ fórumsorozat. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hazai kkv-szektor külpiacra lépését számos tényező, többek között a külgazdasági szaktudás, az üzletfejlesztési ismeretek, a kapcsolatok és a finanszírozás hiánya nehezíti.

A konferenciát Szalay Ferenc Szolnok polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: ”Szolnok gazdasága az elmúlt esztendőkben jelentős pozitív változáson ment keresztül. Három év alatt egymilliárd forinttal nőtt az iparűzési adóból származó bevételünk, ami azt jelenti, hogy a helyi cégek jelentős mértékben erősödtek! Ezek közül több vállalat exporttevékenysége is megerősödött, ami biztató a jövőt illetően. Az M4-es gyorsforgalmi út megépülésével olyan jövő nyílik meg előttünk, ami történelmi jelentőségű változásokat hozhat. Erre fel kell készülnünk, hiszen csak akkor tudunk a ránk váró kihívásoknak megfelelni!”

 

Dr. Pana Petra a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára bemutatta az exportösztönzés megújult és megerősített háttérintézményi rendszerét. Előadásában kiemelte: „Komoly igény van a magyar minőségi termékekre és technológiára a világpiacon. A kormány célja, hogy a kkv-k, a hazai hozzáadott érték szerepe lényegesen emelkedjen a hazai exportban, ezért bátorítjuk a vállalkozásokat, hogy külpiacra lépésük, beszállítói kapacitásuk növelése érdekében minél többen vegyék igénybe az Eximbank, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség által nyújtott lehetőségeket.”

 

Az EXIM képviseletében Dobos Zoltán a Közép-alföldi régió képviseletvezetője mutatta be a lehető legszélesebb minden igényre kiterjedő, kedvezményes exportfinanszírozási lehetőségeket. Az EXIM kiemelt célnak tartja, hogy a hitelintézetekkel és az exportáló kkv-kal tovább erősödjön a szakmai együttműködés regionális szinten.

A finanszírozáson túl, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szolgáltatásait, eredményeit, valamint, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által nyújtott tevékenységeket ismerhették meg az érdeklődők. Az előadásokat követően szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor a külpiacra lépés gyakorlati tapasztalatairól.