2024.05.22, Szerda

Megkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegeinek fizetése

kormany.hu

2016.10.18. 10:46

A kifizetések a SAPS (területalapú támogatás) előlegének utalásával indultak, az MVH összesen 11 jogcímre fizet előleget. A közvetlen támogatások kerete idén 415 milliárd forint, az átmeneti nemzeti támogatások összege 26 milliárd forint.

Hétfőn megkezdte a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, az utalásokat Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára és Gyuricza Csaba, az MVH elnöke sajtótájékoztatón indította el egy laptopról Tápiószőlősön.

 

Czerván György ismertetése szerint a közvetlen támogatások közül az SAPS, a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét fizetik ki, míg az átmeneti nemzeti támogatások közül az anyajuhtartás, a termeléstől elválasztott tejtámogatás, a termeléstől elválasztott hízott bika és a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció támogatásának előlegét folyósítják.

Az államtitkár rámutatott, minden eddiginél több jogcímre fizetnek előleget (tavaly ez a szám 8 volt), s ennek az évnek az újdonsága, hogy a kistermelői támogatásra, illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből.

 

Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyik már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést, és élenjár abban is, hogy él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Czerván György kifejtette, a 70 százalékos elméleti maximum a gyakorlatban a teljes kifizetés körülbelül 55-60 százalékát jelenti előlegként, mert az elméleti összegből le kell vonni az előlegfizetés időpontjában még ismeretlen csökkentési tényezőket.

 

Az államtitkár a kifizetések kapcsán emlékeztetett rá, a Közös Agrárpolitika (KAP) a kifizetési összeg meghatározására a szeptember 30-i euróárfolyamot jelöli ki, ami 309,79 forint volt.

Czerván György megjegyezte, hogy a 415 milliárd forint közvetlen támogatás mellé ebben az évben összesen 86,5 milliárd forint nemzeti agrártámogatás társul.

 

Gyuricza Csaba kiemelte, Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására, s ennek is köszönhető, hogy az idén több volt a hibátlan kérelem. Ez hozzájárul ahhoz, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást, "előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek".

 

Gyuricza Csaba elmondta, hogy az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődött, és mintegy 60 ezer gazdálkodóhoz jut el hétfőn, ami a 123 ezer jogosult mintegy fele. Az SAPS teljes összege 2016-ban 127 milliárd forint. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára, így az SAPS és a zöldítés előlegét is külön-külön kapják a gazdálkodók. Jelezte: a zöldítés előlegét keddtől utalják, első körben 21 600 jogosulthoz 4,3 milliárd forint jut el a 125 milliárd forintból.

Gyuricza Csaba kiemelte, év végéig a teljes agrártámogatási összeg csaknem felét kívánják eljuttatni a gazdálkodók számára.

Az MVH elnöke felhívta a figyelmet, hogy minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-ig folyamatos, a támogatásokat több részletben fizetik ki. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a kifizetések az ellenőrzések függvényében.

Gazdaságmezőgazdasági támogatásterületalapú támogatás