2024.03.29, Péntek

Eredményesen zárult az ifjúsági garancia rendszer első két éve

Jász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatal

2017.02.24. 09:08

A nemzetgazdasági Minisztériumban Ifjúsági Garancia szakmai konferenciáját rendeztek, amelyen értékeltek az elért eredményeket. Az ifjúsági garancia rendszer eredményei már az első két évet követően látványosak, így a nem dolgozó, nem tanuló 25 év alatti fiatalok aránya a 2014-es 13,6 százalékról már 2015-re 11,6 százalékra csökkent, a 2016 harmadik negyedévi adatok pedig szintén régóta nem látott kedvező munkanélküliségi és foglalkoztatási értéket mutatnak.

Hirdetés

2013-as indulása óta Európa szerte 5,5 millióról 4 millióra csökkent az ifjúsági munkanélküliek száma. Magyarország jól teljesít, eddig 57 944 fiatal kapott személyre szabott segítséget a munakerőpiacon történő elhelyezkedéséhez. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelősállamtitkár kiemelte, hogy a program sikeres, de nem elégedhetünk meg az eredményekkel, hiszen a fiatalok munkanélküliségének csökkentése jelenkorunk kihívása Európában.

 

Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa méltatta az ifjúsági garancia rendszer eddigi eredményeit. Elmondta, a  25 év alatti korcsoport munkanélküliségi rátája 12,7 százalékra csökkent, ami uniós összehasonlításban a hatodik legkedvezőbb érték. A NEET fiatalok foglalkoztatása 20 százalékról 29,1 százalékra nőtt az előző két évhez képest. Egyúttal bejelentette, február 16-tól elindult az online felületen történő Ifjúsági Garancia regisztráció lehetősége és a Facebookon is elérhetővé vált a program.

 

A magyar Ifjúsági Garancia rendszer jövőjéről Dr. Simon Attila István a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár beszélt. A program elkövetkezendő feladati közé sorolta az intaktív fiatalok felkutatását és megszólítását valamint a fiatalok motiválatlanságának kezelését. Előadásában kiemelte, hogy a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére nem elegendő csak a program, ehhez fontos a szakképzési centrumok, családsegítő szolgálatok és civil szervezetek és nem utolsó sorban a munkáltatók együttműködése. A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a tervek szerint 2022-ig tartó programra 200 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből 180.000 fiatal kaphat segítséget a munkavilágába történő beilleszkedéséhez.

 

A fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban hozta létre az Ifjúsági garancia rendszert, amely különböző eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott. Ennek része a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, gyakornoki, valamint munkaerőpiaci programok.

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok KormányhivatalIfjúsági Garancia Rendszerfoglalkoztatásmunkanélküliség