2024.04.20, Szombat

Dinamikusan fejlődik Szolnok

iszolnok.hu

2017.03.24. 13:07

Megszokott már, hogy az év elejéhez viszonylag közel tájékoztatják a város vállalkozóit, intézményvezetőit, azokat, akik az állami forintok mellett saját terveikkel, fejlesztéseikkel részesei annak, hogy a település évről évre gyarapszik. Nekik számolnak be a városirányítók az eltelt és az előttünk álló esztendőről: mi teljesült, mit terveznek.

Hirdetés

Mindez megközelíthető a számok nyelvén is: az idei költségvetés valamivel több, mint 22 milliárddal számolhat, amit már nem terhel a korábbi, az állam által átvállalt hitel törlesztése. Ez megközelítőleg egymilliárd forintos teher volt korábban évente. Ezt a költségvetést, amely nem számol tervezett hiánnyal, a képviselőtestület egyhangúlag elfogadta. Ez azt jelenti, hogy minden számlát, kifizetést határidőre képes teljesíteni a város. A költségvetés felét fejlesztésre fordítják.

 

Az olvasót nem különösebben érdekli, hogy a fejlesztésre szánt forintok a területi operatív programból, vagy a Modern városok programból érkezik, a lényeg, hogy az idén és a következő években sok-sok milliárdból gyarapodik tovább Szolnok. A gyarapodás a lakók, a polgárok lelki, mentális egészsége nélkül mit sem érnének – hangsúlyozta Szalay Ferenc -, ezért fontos, hogy a hitélet milyen erős lett a városban. Az egyházak az óvodai és az iskolai oktatásban-nevelésben már nagyon erőteljes szerepet vállalnak. Ha már oktatás: egyetemi karrá erősödött a szolnoki főiskola, hiszen a kecskeméti központú Pallas Athéné Egyetem részévé vált a felsőfokú intézmény.

 

A TOP 15 milliárdnál is több elérést teszi lehetővé, ebből már tízmilliárdot lekötött a város. Megépül egy új út a Mester út környékén a Millérig, hozzá kerékpárút, közvilágítás, buszmegálló. Lebontják az egykori tüdőkórházat, helyére lakóépületek kerülnek, de az arborétum megújítva természetesen megmarad. Megújul-szépül a Tisza park, már dolgoznak a Móra úti orvosi rendelő korszerűsítésén, a Hold utcai óvodában, rendbe teszik a Simon Ferenc úti bölcsődét, a Szapáry úti óvoda helyén pedig egy nagyobb és maibb épül, javában munkálkodnak a Szegő Gábor iskola teljes fölújításán. A nyáron elkezdődik a tiszaligeti fürdő bővítése, lesz egy újabb, huszonöt méteres medence is. A vízfelület négy és fél ezer négyzetméterre gyarapszik. A szállóval, öltözőkkel, étteremmel bővülő létesítménynek jövőre el kell készülnie, akkor új nevet kap: Damjanich uszoda kerül a homlokzatra, utalva a nagy múltú, de mára már nem létező létesítményre. Ugyanígy komoly bővítés lesz a Véső úti sporttelepen, ahol új atlétikai pálya, öltözők, futófolyosó mellett a strand és a vívócsarnok is átalakul a mai igényekhez. Itt két éven belül várható a befejezés. A közlekedést új út segíti majd, amin midibuszok hozzák-viszik a sportolókat, elsősorban a gyerekeket. Talán az egyik legneuralgikusabb fejlesztés a város szempontjából az M4-es építése. Jó hír, hogy Üllőnél már tart a kötelező régészeti föltárás, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdik a Szolnok-Budapest szakasz építését. Hatalmas munka lesz a Vártemplom és a Művésztelep korszerűsítése úgy, hogy minden múltbéli érték megőrződjön. Várfal és bástya épül a Zagyva partján, új kiállító tér készül. A tervezett kikötő egyelőre kisebb elánnal indul, amiben egy kosaras nyíltvízi fürdő is szerepel.

 

Háromszázharminc hektárnyi területtel bővül az ipari park, ami újabb munkahelyeket jelent majd Szolnokon, ahol most négy százalék körüli a munkanélküliség.

 

Több beruházás két éven át tart, de az látszik – mondták a hozzászólók -, hogy újabb fejlődést hoz a korszerűsítés. Ehhez és komfortosabb életérzéshez szükséges az idén (már több helyütt dolgoznak) a 23 kilométer járda, a 12 kilométer út és a 8 kilométer kerékpárút javítása, megépítése.

 

GazdaságSzolnokModern Városok Program